Diverse ultra lichte spinnertjes door mij gemaakt.
Wanneer spreken we van ultra en licht vissen.
Zoals ik al aan gaf is lichter vissen niet vissen met een zo een dun mogelijke lijn een zo een groot mogelijke vis vangen. Dat er hele grote vissen op deze manier gevangen worden is een heel ander verhaal. Om met licht of ultra licht kunstaas te kunnen vissen zullen we ons materiaal moeten aanpassen. Met name de hengel ,molen en lijn. Ultra licht vissen houd in dat het te vissen kunstaas bepaald met welke hengel en bijbehorende lijn je vist. Hoe lichter het kunstaas en hoe minder weerstand in het water hoe lichter de hengel en lijn kan worden gekozen. Uiteraard als je kleiner aas vist je dan ook kleinere vis kan vangen. Deze geven dan ook nog sport iedere vis kan laten zien en voelen wat hij waard is op ultra licht materiaal.. In ons land spreken we van ultralicht vissen vanaf een hengel met een vermogen van 5 gram en alles daar onder. Licht vissen doen we met hengels van 5 tot zo een 12 gram vermogen. De molens welke onder deze hengeltjes worden gebruikt variëren in de maten 500 tot en met de 1000 klasse. Gelukkig is het aanbod in deze klasse molens het laatste aantal jaren groter geworden. Voor een degelijke ultra light hengel was je vaak aangewezen op een hengelsport winkelier welke nog zelf hengels bouwde. Gelukkig zie je dat de grote hengelsport merken hier op langzaam inspelen en hengels gaan maken voor deze visserij. Waar door deze manier van vissen voor iedereen binnen handbereik komt. Voor niet al te veel centjes heb je tegenwoordig al een leuke set. Denk maar aan bijvoorbeeld de forellen hengeltjes. Lichte hengeltjes waar je al veel kanten mee op kan.
Rapier 2 grams spinhengel voorzien van 10/00 nylon.
De lijn welke men gebruikt hangt af van de persoonlijke voorkeur. Op de aller lichtste hengeltjes gaat mijn voorkeur zeker uit naar nylon. Maar evengoed zou je met een dyneema of soort gelijke lijn kunnen vissen. Beide hebben zo wel voor als nadelen.. Er zijn verschillende methodes om te bepalen welke diameter lijn er bij welke hengel hoort. Ik beperk mij er tot een de methode welke de Fransen een halve eeuw geleden hebben ontwikkeld maar wel voor nylon lijnen. Waarom daar kom ik later even op terug Bij deze methode word de hengel door middel van gewichtjes in een bocht van 90 graden getrokken. Dit is het maximale wat een hengel kan hebben, krommer kan hij niet. De lijn die we kiezen moet dezelfde trekkracht hebben als het gewicht wat nodig is om de hengel in een bocht van 90 graden te krijgen. De juiste lijn is dus een belangrijke sleutel. Zou je een lijn nemen met te weinig trek kracht zou je de volledige kracht van de hengel niet kunnen benutten en zou er zelfs lijn breuk kunnen optreden als er een flinke vis word gehaakt. Lijn met te veel trekkracht zal de hengel wel tot het maximale belasten. Maar dan is de lijn weer dikker wat de actie van het kleine aas te niet zal doen. De kleine spinnertjes gaan hier door minder goed draaien. Ook zal het werpen met te dikke lijn en het kleine aas een stuk minder zijn. Nu komt het,als je met dyneema of een gelijksoortige lijn gaat vissen kan je al heel erg dun vissen. Misschien wel dunner als dat je nylon zou kunnen vissen. Enkel de trekkracht licht wel een stuk hoger. Maar als je hengel, lijn en de afstelling van de slip juist op elkaar zijn afgesteld vormen deze een drie eenheid waar mee je nagenoeg in staat ben ook hele grote vissen te vangen. Dus de dikte van de nylon lijn is afhankelijk van de te gebruiken hengel terwijl je voor dyneema en andere lijnen altijd de dunste kan kiezen,want zelf de dunste heeft nog voldoende trek kracht voor deze hengels.
Hier onder richtlijnen wat de nylonlijn in combinatie met de diverse ultra lichte en lichte hengels betreft.
Hengel . Lijn.
-2 grams hengel 10-12 honderdste.
-3 grams hengel 12-14 honderdste.
-5 grams hengel 14-16 honderdste.
- 8 grams hengel 16-18 honderdste
-10 grams hengel 18-22 honderdste
-12 grams hengel 22-24 honderdste
Waar we bij nylon lijn ook rekening mee moeten houden is dat als we spinners gebruiken deze de lijn kinken. Kinken is niet meer dan het torsen van de lijn. Dit word veroorzaakt door het draaien van het spinnerblad Hierdoor krijg je op den duur lussen in je lijn en kan je deze op den duur weg gooien. Dit gebeurt trouwens ook met dyneema, met name het dunnere en ongecoate dyneema. Meestal verwijt men de molen, maar niets is minder waar. Wie herkent het niet van die geniepige kleine lusjes in het dyneema. Precies kinken. Om dit te voorkomen kunnen we een loodhagel op de lijn knijpen. Knijp je deze op de hoofdlijn hou deze dan op een afstand van 30 centimeter van de spinner. Op deze manier word de gang van de spinner niet beïnvloed. Nog beter is een klein warteltje te gebruiken. Ik gebruik meestal een maatje 16 tot 18. Aan het oogje van de wartel maak ik dan een klein stukje nylon vast waaraan ik de loodhagel vast maakt. Voor de 5 grams hengel volstaat een loodje van 0,5 gram en voor de 2 en 3 grams hengel zou men een loodje van 0,3 tot 0,4 kunnen gebruiken om het kinken te voor komen. In wateren waar veel snoek voor komt moeten we een staaldraadje of een spinstangetje gebruiken om door bijten van de lijn te voor komen. Hier moet wel met een aantal zaken rekening worden gehouden.
Allereerst kan ik uit jarenlange ervaring zeggen dat je deze middelen pas kan inzetten bij een spinnertje met een bladmaat van ongeveer 15 mm. Zou je deze op een spinnertje gebruiken met een kleiner blad zal deze niet goed meer draaien. De hele constructie zou dan ook nog eens te grof worden. En dat kost vis. Zeker met name de wat schuwere vis als voorn. Deze zal bij de minste argwaan niet meer bijten.. Zoals ik al zei gebruik ik een staaldraadje of een spinstangetje. Hou een staaldraadje zo dun mogelijk. Het heeft namelijk geen enkele zin om een staaldraad met een trek kracht van 10 kilogram te gebruiken als je lijn een trekkracht van een kilogram heeft of minder. Deze zou dan namelijk eerder breken dan het staaldraad. En daarbij zou te dik staaldraad te stug worden voor deze kleine spinnertjes. Maakte ik de spinstangetjes voorheen uit rvs staaldraad met een diameter van 0,5 mm/0,6 mm, tegenwoordig gebruik ik titanium wire. Dit kan men om de vinger draaien, in allerlei bochten wringen maar schiet altijd weer terug in zin rechte vorm. Titanium wire is in heel veel diameters te verkrijgen. Kies ook hier weer de dunste. Goedkoop is het niet, maar het gaat net zo lang mee tot dat het verspeeld word. Geweldig materiaal, geen opgekrulde staaldraadjes en kromme spinstangetjes meer. Het maken van spinstangetjes met titanium wire is redelijk simpel. Ga niet proberen om hier een oogje mee te buigen en dit netje te wikkelen, want zoals ik al zei het springt steeds terug in de rechte vorm. Wat ook goed is en wat echt ook goed vist is een onderlijn gemaakt met Knot-to Kinky. Deze titanium staaldraad kan rekken maar veert altijd weer terug in zijn oorspronkelijke vorm. Je heb dus een schokdemper. Vis je nu met een redelijk snelle hengel met een dyneema lijn,vangt het staaldraad de klap op en hierdoor is het net als je met nylon vist en krijg je een hele andere dril, veel rustiger. Gebruik dit dan weer niet in combinatie met nylon lijn. Zou je dat wel doen dan heb je de rek van de nylon en van het Knot-to-Kinky staaldraadje en zou je hierdoor juist heel veel vis kunnen gaan missen.
Een dikke brasem op een splitcane 3 grammer gevangen aan een beatlebug spinnertje een door mij ontwikkeld spinnertje waar van ruizer tot snoek al mee gevangen werd.
Heel veel kunstaas voor de aller lichtste visserij is er niet. Dit komt waarschijnlijk ook omdat er slechts een kleine groep op deze manier vist. De laatste jaren begint deze groep te groeien en word de vraag naar passend kunstaas steeds groter. Dit was voor mij jaren geleden de aanleiding om zelf kunstaas te gaan maken. In eerste instantie waren dat de spinners. Onverzwaarde spinners voorzien van een enkele haak met al dan niet een vlieg er op gebonden. Later bleek dat ook met name streamers heel erg goed te vissen waren aan de ultralichte en lichte hengels. Ik heb er heel veel mee gevist en vis er nog steeds mee en niet zonder resultaat..Heel veel mensen zijn hier door ook begonnen met streamertjes op de spinhengel te vissen. Afgelopen jaren kwam ook de lepel weer op mijn pad. Na het verdwijnen van de bekende Pako lepels werd het heel stil in lepel land. Maar gelukkig is dat over,Hans de Boer van Poask maak weer een look a like Pako lepeltje en Ton Temming uit Utrecht heeft pelikaan lepels welke uit de jaren 70 van de vorige eeuw kwamen weer nieuw leven ingeblazen. Beide hebben lepels voor de ultra en lichte visserij. Lepels zijn een vergeten ondergewaardeerd stuk kunstaas. Maar wie ze links laat liggen doet zich zeker te kort. Ik heb de afgelopen jaren al heel veel vis gevangen aan bovengenoemde lepeltjes
Een thundercreek spinnertje met een bladmaat van 15 mm door mij gemaakt bleek een topper voor ruizers en dikke baarzen. Ook snoek kon er niet van af blijven.
Een hele grote snoek op de 3 grammer. Net achter de kieuw ligt het thundercreek spinnertje met een bladmaat van 15 mm.
Plugjes voor de ultra en lichte visserij zijn er ook. Er zijn een aantal zaken waar rekening mee dient te worden gehouden als men ultra light met plugjes wil gaan vissen.. Hier door vallen er al veel type plugjes af. Allereerst vis je met licht materiaal hierdoor vallen diep duikende en stompe bolle plugjes al af. Dit omdat deze type pluggen te veel weestand geven in het water aan de lichte hengeltjes. Slanke pluggen komen voor deze visserij het best in aanmerking. Dit omdat deze minder weerstand hebben in het water en dus minder aan de hengels trekken. Door dat we de ultra lichte visserij met name in vrij ondiep water beoefenen zal er vaak gekozen worden voor een drijvende plug. Zeker in enigszins begroeid water een pre. Ook hier weer zijn er diverse merken welke goede pluggen maken. Ik kan alleen slechts die gene noemen waar ik goede ervaring mee heb omdat ik ze zelf naar tevredenheid gebruik en met andere geen ervaring heb.. Allereerst noem ik er twee van Rapala. De original floater. Een super plug waar ik al veel succes mee heb gehad. De Rapala floater 9 cm is de grootste welke nog perfect te vissen is aan een vijf grams spinhengel. Ook al zijn kleinere broertjes zijn super plugjes. De kleinste is zelfs nog te vissen op een drie grams spinhengel. Een ander toppertje uit de Rapala stal en deze is vrij nieuw, is de jointed en dan de 5 centimeter uitvoering.Ook een perfect plugje wat goed te vissen is met de vijf grams spinhengel. Verder heeft de Poolse firma Salmo een superplugje genaamd de hornet en dan de ondiep lopende versie. Een echte topper voor baars. Met deze type plugjes vis ik het meest en heb daar goede ervaring mee. Ongetwijfeld bestaan er nog legio andere plugjes welke voor de ultra lichte visserij gebruikt kunnen worden informeer hier voor bij u hengelsport winkelier.
Waar kunnen we ultra licht vissen? Eigenlijk op alle wateren met een waterdiepte tot ongeveer 2 meter komen in aanmerking voor deze visserij. Het liefst enigszins helder water Dus de polders welke ons land nog rijk is zijn uitermate geschikt voor deze visserij. Maar ook alle singels en vaarten binnen de bebouwde kom ook wel eens gekscherend Beton Polder genoemd. Deze wateren bevatten meestal een schat aan vis. Vis waar nagenoeg nooit op gevist word met ultra licht materiaal. Het is iedere keer weer verassend als je zo een water aan doet. Regelmatig worden er super vangsten geboekt van met name baars,snoek en voorn. Maar ook brasem,zeelt en karper vormen geen uitzondering en zijn allemaal te vangen op dit kleine materiaal. En juist die diversiteit maakt het lichte vissen zo enorm leuk. Maar het is ook verbazingwekkend dat je soms ook hele grote vissen haakt en vangt. Dat maakt het alleen nog maar spannender. Ook het visuele aspect is heel erg mooi. Zeker als je een school ruizers ziet zwemmen en je er een mini spinner voor bij kan spinnen in de oppervlakte. Het is een machtig gezicht om grote exemplaren zich te zien los maken uit de school welke zich dan vol overgave storten op het spinnertje. Dan blijken deze ruizers toch ook enorme rovertjes te zijn die op dit lichte materiaal sport van de bovenste plank leveren. Het lichte en het ultra lichte vissen kan het hele jaar door. Het is een verslaving voor het leven waar heel veel plezier uit kan worden gehaald. Zeker een mooie visserij om het begin van het seizoen mee te beginnen
Het ultra lichte vissen, is ongeveer 60 jaar geleden door de nestor van de Nederlandse visserij Jan Schreiner hier in ons land in de kinderschoenen gezet. Vervolgens aan het eind van de vorige eeuw is deze manier van vissen in een grote vergeet hoek gekomen. Zij die deze manier van vissen beoefenen zullen het beamen, dat het een enorme leuke manier van vissen is. Een manier met materiaal waar zelfs de kleinste vissen nog sport geven. Zeker niet de manier om met een dunne lijn een zo een groot mogelijke vis te vangen. Maar wel een manier van vissen die in een loos uurtje gedaan kan worden en waar niet veel voor hoeft te worden meegesleept naar de waterkant. Ook een hele actieve manier van vissen die net als het vissen op zich zeer verslavend is dus wees gewaarschuwd als u met het ultra lichte vissen gaat beginnen. Voor dat u het weet raakt u ook besmet met het ultra licht virus en tot op heden is er nog geen medicijn tegen gevonden..
Sanborn spinners door mij gemaakt na recept van de eerste druk van flitsend nylon waarin Jan schreiner deze spinnertjes omschrijft.
Wederom goed verhaal John. Vorig jaar nog gevist met jouw Sanborn : zowel de ruisvoorn als snoek ( tot 80 cm ) hapten maar graag toe !
BeantwoordenVerwijderenMooi en boeiend verhaal John. Spannend dat er zoveel vissoorten te vangen zijn! Zelf heb ik een 5 grammer waarmee ik in de loop der jaren vooral stompe Terribles van 25 mm vis. Nooit wat anders gevangen dan snoek en baars :). Groeten van Ton.
BeantwoordenVerwijderenHallo anoniem het blijven top spinnertjes waar je nagenoeg van alles mee vang en niet alleen kleine vissen ;-). Ton de 25 mm terrible spinners zijn zeker ook top spinners. Maar je zal zien als je wat varieert met grotere en kleinere spinners je vaak zal zien dat je net wat meer gaat vangen. MVG john.
BeantwoordenVerwijderenHallo John,
BeantwoordenVerwijderenIk zie op de eerste foto waar allemaal soorten spinnertjes op staan 2 spinners die mijn aandacht trekken. De eerste is een Jan Schreiner spinner met een simpele draadstang en een terrible blad (iets boven het midden) en de tweede (schuin rechts daaronder) een spinner met een parelmoer blad. Heb jij een idee hoe ik nu nog aan zulke (50 jaar?) oude spinners kan komen. Heb er toen veel mee gevist en gevangen, maar in de loop der jaren zijn ze tijdens het vissen verloren geraakt en wil ze nu graag weer hebben. Graag een reactie. chrisathome@chello.nl , groeten Chris