donderdag 17 maart 2016

van alles een beetjeHet is al weer een tijd geleden dat ik mijn laatste wapenfeit had aan de waterkant. Mijn enkel is hiervan de oorzaak. Om een lang verhaal kort te houden word ik half april geopereerd en mag dan weer 8 weken het gips in en daarna een half jaar tot een jaar revalideren. Wat niet wil zeggen dat ik dan niet aan de waterkant zal komen nadat ik uit het gips kom. Van december tot eind januari toen ik ook in het gips zat heb ik zelfs nog een hoop leuke dingen kunnen maken.


Zo zat ik in navolg van de spinners die ik maakte met een spelt sluiting te lezen in het boek van Hans de Boer Snoek van groot tot klein te lezen hoe Hans en zijn vader Dirk de poask spinners maakte. Zo ook hoe de vader van Hans een soort beveiliging had verzonnen van plastic waar een kopje aan gesmolten moest worden voor op de sluiting waardoor deze word geborgd en nooit meer open kan schieten. Maar wel zo dat je door de borg omhoog te schuiven gewoon de haak kan wisselen.

Een kleine maar geniale vinding. Ik kwam hierdoor op het idee hier voor een klinknagel te gebruiken in plaats van een stukje plastic te smelten. Hierdoor draait het kogeltje en het blad van de spinner ook nog eens veel beter. Ik heb Hans de boer hier over gemaild en ik kreeg een hele leuke mail van hem terug. Heel enthousiast was hij dat nadat zoveel jaar nog iemand bezig was met de vinding van zijn vader Dirk. Ik vind ook dat de verbeterde sluiting dan ook zeker de Dirk de Boer sluiting moet heten naar zijn uitvinder.De Dirk de Boer sluiting.

Ook maakte ik een totaal nieuw terrible blad met vier facetten in de lengte richting.


Een blad wat super draait en een hele mooie schittering afgeeft door deze vorm. Ik noem dit type blad de stealth. Ik kon de spinners pas eind januari testen omdat ik tot dan in het gips zat. Dit zijn echt top spinners.

De Stealth spinner voorzien van de Dirk de Boer sluiting.

Nu zitten we reeds al in maart en mogen we nog tot 1 april met kunstaas vissen.  De laatste dagen hoor ik steeds vaker dat de vangsten terug lopen en vis wel tegen het aas aan tikt maar niet door bijt. Ik wil het wel eens over een andere boeg gooien. Als ik om mij heen kijk zie ik veel vissers die met redelijk groot kunstaas vissen. Ik wil nu eens proberen hoe het is om in deze laatste periode eens te kijken hoe hele kleine spinnertjes het gaan doen. Voor deze gelegenheid maakte ik speciaal wat 20 mm stompe en 25 mm slanke terrible blaadjes van de week. Met deze blaadjes creĆ«erde ik weer mooie mini spinnertjes. Spinnertjes die zo uit een boek van Jan Schreiner zouden kunnen zijn gelopen.

 Het zelf gemaakte stompe terrible blad van 20 mm.
Ook in het boek van Jan Schreiner de kunst van het kunstaas vissen is een heel hoofdstuk gewijd aan het ultra lichte vissen met dit kleinood. Hij schrijft er over dat de winter zelfs de beste tijd is om er mee te vissen. Of er dan ook beter snoek mee gevangen gaat worden is iets waar ik met mijn spinnertjes het weekend mee aan de gang gaat. Ik kom hier zeker nog op terug. 

 Dit zijn ze geworden de 20 mm stompe en 25 mm slanke terrible spinnertjes. 

1 opmerking:

  1. Geweldig John! Wat een mooi kunstaas maak jij toch! En het vangt doorgaans als een tierelier.
    Groeten van Ton.

    BeantwoordenVerwijderen