woensdag 24 augustus 2016

Weer op de been



Het is al weer een tijd geleden dat ik een stukje heb kunnen bloggen. 15 april ben ik geopereerd aan mijn voet, enkel en onderbeen. Het werd een flinke operatie die ook nog eens een aardige tijd duurde. Na de operatie kon ik redelijk snel weer naar huis met heel mijn onderbeen in het gips. Acht weken lang was ik veroordeeld tot een rolstoel. De eerste weken kon ik nagenoeg niets en was ik afhankelijk van de goede zorg van mijn vrouw. Nadat ik net uit het gips kwam werd ik ook nog eens gezegend door een flinke dosis wondroos op mijn geopereerde been. Toen dat beter ging na dik twee weken vond mijn andere been het nodig dit nog eens dunnetjes over te doen. Gelukkig heb ik buiten mijn vrouw om ook heel veel steun gehad van mijn vismaten. Ook zij waren het die deze lange periode iets dragelijker maakte voor mij. Regelmatig kwamen ze langs, apte, of hingen aan de telefoon. Vele foto’s van mooie vissen die ze  me stuurde gaven mij nog meer wilskracht om snel weer op de been te komen. Peter, Raymond, Job en Ton jullie zijn geweldig en hebben een hele moeilijke periode een stuk dragelijker gemaakt.Ik kan jullie niet genoeg bedanken.



Toen ik in deze periode in de rolstoel mij weer wat meer kon bewegen ben ik spinner bladen en lepels gaan maken om de tijd door te komen. Het viel mij op hoe creatief je word als je niet uit de voeten kan. Zo werden er weer vele terrible blaadjes gemaakt vanaf 15 mm tot 60 mm en zowel stompe als slanke. 

De bladen worden steeds beter.
               

  Maar zeker ook de vlieg maakt het geheel af.
              
Ook het blad van een terrible spinner uit de jaren 40 van de vorige eeuw maakte ik na en werd weer nieuw leven ingeblazen.

   De achterste met dreg is de oude spinner. De voorste is hand made.   
       

                       
En als je niets te doen heb maak je er wat meer.
                

Maar ook lepels werden gemaakt. Waren mijn stickling lepels al een succes zo gaan deze zeker geëvenaard worden door de Delfin krokodil lepels die ik maakte. 

  Twee maten krokodil lepels hand made.

                   
Het lukte vanuit de rolstoel er een aantal in kleur te spuiten.
  




Maar deze krokodil lepels zijn pas in de herfst aan de beurt om door het water te worden gehaald als de planten afsterven en er weer meer diepgang in het water komt.

 En beplakt met folie

Het is dan al weer snel half augustus. Ik ben nu eindelijk wondroos vrij en knap langzaam weer op. Twee maal in de week moet ik naar de revalidatie. Het revalideren gaat super en langzaam kan ik al weer lopen. Ook mag ik fietsen. Wel weer alles met mate en rustig aan. Maar ik heb het gevoel dat ik  er weer ben en langzaam mijn leven weer kan oppakken.



Het is nu  bijna een weekje geleden dat ik van de revalidatie thuis kom. Uitgeblust plof ik achter de pc en voor ik er erg in heb zit ik al op marktplaats te kijken en val mijn oog op een Fair play Rapier. 

In de advertentie staat dat de hengel nieuw en onbevist is. Nu heb ik wel een rapier maar een oude. De oude rapier is na mijn mening de hengel die echt het dichtst bij een 2 grams spinhengel komt en dus ook mijn favoriete hengel is. 

De laatste versies zoals deze zijn meer 3 a 4 grammers. Wat deze hengels nog altijd tot ultralichte hengels maakt. Het grootte voordeel van deze hengels is de lengte. De fair play drie grammers zijn relatief kort en deze hengel zou dus ideaal zijn. 

Voorzichtig vraag ik thuis of ik misschien mag mailen naar de verkoper en dat is geen probleem. Binnen vijf minuten mailt de verkoper terug. Het blijk Frans te zijn een bekende van mij welke ik ken van een ander blog wat reeds niet meer bestaat. 

Frans gunt mij de hengel en die avond gaan we de hengel ophalen. Het blijkt inderdaad een nieuwe ongebruikte hengel te zijn. En na wat gezellig met Frans gesproken te hebben keren we huiswaarts en ik een prachtige nieuwe rapier rijker. Dan volgen hier de laatste dagen van de schoolvakantie voor de kids.


Maandag zijn de kinderen nog vrij. Een studiedag hebben ze. Vraag mij niet hoe dit mogelijk is na zes weken vakantie op de eerste schooldag. Maar goed. Nog een dag thuis het kroos zoet houden. Dan begint dinsdag de eerste schooldag en samen met mijn vrouw brengen we de kids naar school. Altijd spannend. Een nieuwe juf en meester 
En het weerzien van hun klasgenootjes. 

Nadat de kinderen op school zitten ga ik naar huis en daar staat op het dressoir de fair play rapier te roepen. Mijn vrouw heeft deze ochtend andere bezigheden dus kan ik de rapier gaan inwijden. Snel spoel ik mijn Penn molentje vol met verse nylon 12/00, een lijntje afkomstig van Decathlon welke tegenwoordig ook een filiaal op de Coolsingel te Rotterdam heeft. Een goed lijntje met een prijs waar je je rot om lacht. De lijn kost 1,90 voor 250 meter.

Recent had ik wat Bas streamertjes zitten binden op wat verschillende haak grootte. Artikelen over ultra licht jiggen hadden mij weer doen besluiten wat van deze streamertjes te maken. 

verse Bas streamertjes
 
Het mooie van deze streamertjes is dat je ze hoog door de oppervlakte kan vissen maar ook kan laten afzinken. Dus feitelijk alle water lagen van het polderwater of een singel kan bevissen. 

Op 30 centimeter boven het streamertje knijp ik een loodje. Door het kleine loodje krijg je een soort dubbele tik en dat heeft een waanzinnig effect op het streamertje wat dan een vluchtend speltaasje imiteert.

Gepakt en gezakt loop ik naar een watertje vlak bij huis. Vele kilometers lopen gaat nog niet lukken maar even struinen moet geen probleem zijn. Na een klein stukje gelopen te hebben kom ik bij het watertje waar ik wil vissen aan. Rustig knoop ik een Bas streamertje aan de lijn en knijp er 30 centimeter boven het hagel loodje.
Met eerste worp met de nieuwe Rapier merk ik inderdaad dat deze totaal anders is als mijn oude. Maar desondanks voelt de hengel goed aan.

Rustig tik ik het Bas streamertje door het water. Prachtig doet deze het. En als een klein vluchtend visje schiet hij door het water. Het water in dit gedeelte is flink begroeid. Maar dat schijnt de baars niet te deren evenals het Bas streamertje wat er rustig doorheen schiet.

Vlak voor de kant zie ik een een streep achter het bas streamertje en vrijwel direct volgt er een vinnige tik op de hengeltop. De eerste baars is een feit de nieuwe hengel is ingewijd. Ondanks dat deze hengel totaal anders is, is de baars goed te voelen. Rustig vis ik door en begin langzaam aan de hengel wennen. Eigenlijk is het ook een heerlijke hengel.

De eerste op de nieuwe Rapier.
                    



Verder  hoef ik vandaag niet te lopen want de plek waar ik sta ligt vol vis. Zowel baars als voorn. En dat ook voorn niet vies is van het Bas streamertje wist ik eigenlijk al. Eigenlijk zijn het ook echte rovers die voorns. 


De ene vis na de andere stort zich op het streamertje. Ik begin mij bijna te schamen. 


Na bijna twee uurtjes vissen begint de zon echt al te branden en ik besluit rustig naar huis te gaan en dan mee met mijn vrouw om de kinderen van school op te halen. De teller staat dan al op 63 vissen. Ongekend veel en dat voor twee uurtjes vissen. De rook komt bijna uit de hengel. 


 Een beter moment had ik niet kunnen kiezen om te gaan vissen en de rapier in te wijden. En zo weet ik ook gelijk weer wat een topper het Bas streamertje is. Voldaan loop ik naar huis. Dit smaakt naar veel meer. Ik hoop ook weer regelmatig naar de waterkant te kunnen gaan nu ik letterlijk weer uit de voeten kan.


6 opmerkingen:

  1. John, allemaal goede berichten! En wat een eerste topdag voor de Rapier! Hartelijke groet, Job

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig allemaal John: de schitterende Terribles en lepels die je maakt, de streamertjes en wat een mooie Rapier waar je meteen als een tierelier mee ving. Fijn dat je weer een beetje kan vissen. Tot snel. Groet van Ton.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed verhaal John. Mooi verwoord !
    Groeten,
    Raymond.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Yihaaaaaaaaa!!!

    Toppie John!

    Groeten,
    Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Yihaaaaaaaaa!!!

    Toppie John!

    Groeten,
    Peter

    BeantwoordenVerwijderen