Einde herfst begin van de winter de mooiste tijd om te roofvissen. De sloten zijn geschoond. Alle begroeiing is weg. Nu liggen nagenoeg alle wateren weer in bereik om te vissen. Maar wat een raar jaar was het weer. Benzineprijzen die de pan uitrijzen, te kort aan containers waardoor de prijzen vier keer zo duur zijn en dan ook nog eens het gas. Het gaat allemaal door berekend worden in de spullen die we nodig hebben om ons in onze levensbehoefte te voorzien. Zeker voor mensen die alleen werken en of die om wat voor reden dan ook niet kunnen werken worden hard geraakt. Zeker als je dan ook nog eens kinderen heb. Al weer een tijd geleden toen ik jong was, breed hadden we het niet, maar creatief waren we wel. En toen bleek al dat je eigenlijk met weinig middelen zelf kunstaas kon maken.
Ik moest weer terug denken aan een passage uit een boek van
Jan Schreiner, Kunst van het kunstaasvissen. Hierin verteld hij dat hij in de
oorlog toen er grote schaarste was aan van alles hij spinnerbladen maakte uit
koekblikken en alle andere blikken waar hij de hand op kon leggen. Zo werden
snoeken gevangen die in de tijd van grote nood zeer welkom waren .
Ik besloot ook eens te gaan kijken of ik ook wat kon maken van blik. En toen er knakworst werd gegeten besloot ik beide blikjes eens te bewaren voor missie blik.
Ik besloot als eerste een spinnerblad van het terrible model te maken. Met een stift tekende ik het model af op het blik en knipte het uit. Nadat ik het stukje blad in model had gemaakt was ik niet ontevreden. Met een stukje tube een metalen kraaltje en stukje verenstaal maakte ik het geheel tot een spinnertje welke ik voorzag met een enkel haakje en een flaptail. Voor de gene die niet weten wat een flaptail is dat is een plastiek hartje met aan de puntige zijde een gat welke aan een as van een spinner bevestigd kan worden. Of ook wel met een splitring. Meestal zie je ze nog op lepels . Vaak zijn ze rood van kleur. Vroeger werden ze gebruikt om het kinken van de lijn enigszins tegen te gaan. En niet zoals sommige denken als versiering/lokmiddel. Hoewel ik wel van menig ben dat het voor extra beweging zorgt. Het geheel zag er best goed uit vond ik. Het blad voelde heel licht aan. Ik besloot eerst eens te kijken of het in de praktijk zou werken voordat ik meerdere bladen zou gaan maken. Aan de waterkant kant gekomen was ik best wel benieuwd of het spinnertje het zou gaan doen. Na een paar keer werpen en binnen draaien had ik het al gezien. Te licht. Het blad bleef zoals ze dat noemen plakken en had moeite om op gang te komen. Maar als het dan ging draaide het blad goed. Ik wist genoeg het blik was te dun. Dikker blik moest ik hebben. Maar zou dit er wel zijn of waren alle tegenwoordige blikken gelijk? Ik wist het niet en weet het nu eigenlijk nog niet. Ik kwam op het idee om stroken uit het blik wat ik voorhanden had te knippen en te proberen deze op elkaar te lijmen met secondelijm. Of het zou gaan werken ik had werkelijk geen idee. Ik keek eerst voordat ik de stukken op elkaar zou lijmen of de stukken goed op elkaar paste. De bovenzijde en onderzijde van de blikken waren anders geribbeld. Door de bovenzijde en onderzijde gelijk te houden paste de stukken op elkaar. Dan was er nog een optie om het spinnerblad zilver kleurig te maken of goudkleurig. De binnenzijde van het blik was goudkleurig en de buitenzijde zilverkleurig. Hierdoor had ik dus de keuze voor de kleur van het blad. Nadat ik een van de stroken had voorzien van secondelijm lag ik het andere deel boven op het ingesmeerde deel. Met een stukje hout drukte ik de deeltjes aan. Uit ervaring weet ik dat als je twee delen lijmt en aandrukt er nog wel eens lijm tussen uit komt en vast te komen te zitten aan een stukje blik is niet prettig. Nadat de lijm droog was bleek het goed vast te zitten.
Ik besloot nog wat stroken op elkaar te plakken. Nadat ik
een aantal stroken op elkaar had gelijmd was het tijd om te kijken hoe de
gelijmde deeltjes het zouden doen bij het bewerken.
Ik tekende verschillende vormen spinnerbladen af op de stukjes blik. Rustig knipte ik met de huishoud schaar de vormen uit het blik. De delen bleven gelukkig allemaal netjes zitten. Nadat ik de vormen uit uitgeknipt schuurde ik met schuurpapier de scherpe randjes glad. Nadat deze glad waren boorde ik gaatjes ik de bladen waar later het ruiter door heen moest. Zo ver ging het voorspoedig en bleef het blik zitten. Nu moesten ze in model geklopt worden. Gelukkig bezit ik een bolhamertje waarmee je een bolling kan maken in metaal.
Mocht je deze niet hebben dan kan je wat ik al eens eerder
vertelde bij winkels zoals de Wibra, Big bazar of Action kan je bij de knutsel
afdeling houten pionen kopen. Deze zijn er in diverse maten. Hiermee kan je dan
met een gewone hamer een blad bol slaan.
Rustig klopte ik de diverse modellen in de bladen in model.
Het lukte, beide blik deeltjes bleven op elkaar zitten en zo lukte me het om
diverse modellen bladen te maken. Nadat de bladen klaar waren maakte ik er
spinners van. De blaadjes voelde in ieder geval zwaarder aan.
Thuis gekomen werd ik verrast met lege blikjes smac. Deze
blikken waren bedrukt en er zat aan de binnenzijden een beschermlaagje. Beide
kanten bleken makkelijk kaal te maken te zijn met behulp van een stukje
schuurpapier. Net als op de manier als ik boven schreef maakte ik uit het smac
blik ook een spinnerblaadje. Het werd een model terrible blad. Nadat het blad
klaar was maakte ik ook hiervan een spinner met een flaptail.
Mocht je geen flaptails hebben probeer dan is er een te
knippen uit een plastic melkpak of bekertje. Je kan ze dan kleuren met een
watervaste stift.
Uiteraard blik
bolhamertje of een houten pion
Een stevige schaar of blikschaar.
Een boor
Schuurpapier voor metaal of een vijl
Secondelijm
Verenstaal of rvs draad (of een paperclip rechtbuigen hier
kan ook een as van gemaakt worden)
Ruitertje (niet nodig voor de terrible modellen)
Kraaltje
Plastic tube (elektriciteit draad)
Kniptang om het verenstaal te knippen.
Kijk wel uit voor je vingers. Blik is heel erg scherp totdat het gevijld en geschuurd is. En ook de secondelijm is zo droog. Draag zo nodig een handschoen om te voorkomen dat je je snijd of vastplakt. Probeer eens verschillende modellen bladen te maken. Misschien heb je bijvoorbeeld ergens een spinner dan kan je dit blad proberen na te maken. Op het internet zijn ook zat vormen te vinden. Probeer het gewoon eens bladen maken uit blik wat je normaal weggooit. Hierdoor kan je best aardig besparen op je kunstaas en hoef je je niet te vervelen op dagen dat er niet gevist kan worden, of dat je in deze vervelende tijd verplicht thuis komt te zitten. En ik weet inmiddels ook dat blaadjes tot 18 mm niet dubbel hoeven te worden geplakt. Tot voor deze maat blad is het met een enkel stukje blik te doen om een goed draaiend blaadje te maken. Dus feitelijk kan je dus de blaadjes voor de ultra lichte visserij zo maken zonder te verlijmen. En wat is mooier vis te vangen op je zelf gemaakt kunstaas. Ik weet inmiddels dat het aardige blik vangers zijn…
Mooie nieuwe stap in het spinner bouwen en met de hand blaadjes maken. En zoals altijd zijn spinners van jou hand vangers. Ik zou het geweldig vinden als de jeugd ook weer ook school met dit soort spinners zou gaan vissen. Misschien daar een keertje een artikel over schrijven?
BeantwoordenVerwijderenWederom een leuk en leerzaam artikel John. Je laat zien dat vissen met kunstaas niet duur hoeft te zijn en dat zelf spinners maken voor iedereen te doen is. Zou mooi zijn als de jeugd zoiets ook oppakt! Dank voor het schrijven en delen.
BeantwoordenVerwijderenJohn, om te beginnen nog de beste wensen voor 2022 en moge het een mooi en visrijk jaar worden. Mooi stukje ambachtswerk weer !
BeantwoordenVerwijderenHallo Robert jij ook nog de beste wensen. Bedankt voor je reactie. Hopelijk word het een gezond en mooi vis jaar. Mvg John.
VerwijderenHoi John, goed dat je weer blogt en bedankt voor dit leuke artikel over hoe je ook met vissen bezig kunt zijn. Inspirerend. Ik ga dit zeker ook eens proberen. Groet Ate
BeantwoordenVerwijderen