vrijdag 1 november 2013

Rafale (wervelwind)

Woensdag avond heb ik mezelf eens getrakteerd op 3 nieuwe spinnertjes. Een bullock spinner zoals Schreiner die voert. Maar dan met een eigen inbreng en met een daimondblad wat ik met opruimen toevallig weer vond. Soms wel handig dat opruimen. Helaas had ik maar twee van deze mooie bladen gevonden. Ook vond ik enige naslagen van Luxor Rafale bladen 50 mm. Deze wervelwind bladen want dat betekend rafale zijn precies eender aan de orginele bladen met het Pezon logo. Deze bladen worden nog steeds gemaakt in Frankrijk en dat het Pezon logo er niet meer op staat heeft te maken met het patent. Dat laatste heb ik mij laten vertellen maar weet ik niet voor honderd procent zeker. Verder vond ik in de sportvisser van 1969 mijn geboorte jaar een artikel over de terrible spinner. Een leuk artikeltje waarin de schrijver ook beschrijft hoe hij zijn terrible spinner maakte. Ik had er al eens nagemaakt en daar heb ik afgelopen zondag met Peter  Linzell mee gevist . Nou na 13 snoeken en de nodige baarzen kon ik wel zeggen dat deze uitvoering een geslaagde was. Dus bouwde ik drie spinnertjes voor de 10 tot 12 grams spinhengel van deze blaadjes.

Het resultaat van opruimen en er even voor gaan zitten drie super goeie polderspinnertjes uit het handje gemaakt.

Donderdag had ik een masseltje. Ik was rond drie uur thuis vanuit het werk. Samen met mijn vrouw de kinderen uit school gehaald. Thuis gekomen zag ik de drie spinnertjes liggen op het dressoir. Mmm zou ik graag even gaan testen. Ik besloot in tegenstelling tot afgelopen zondag niet de 10 grams spinhengel mee te nemen maar de 12 grams spinhengel. Een prachtige hengel uit eind jaren 60 begin 70 van de vorige eeuw. Ooit nam ik hem mee naar John Schreiner die liet een zelfde zien,de 15 grammer van zijn vader. Iets zwaarder dan de mijne natuurlijk maar voor de rest eender.  Lekker me spulletjes gepakt en naar het slootje achter het huis gelopen. Onderweg kwam ik nog een bekende tegen en had dus even een dik kwartier staan kleppen. Het viel me nu eigenlijk pas op dat het al bijna half vijf was en dat er niet veel vistijd over was. Ik tuigde de 12 grammer op en hing de rafale spinner in de spelt. Klinkt stom maar eigenlijk besefte ik dat ik eigenlijk nooit met dit type spinner gevist had. En dat terwijl er al vanaf flitsend nylon word geschreven over dit type spinner. Ik besloot dat ik in de korte tijd enkel de rafale spinner zou proberen.

Mijn 12 grammer met rafale spinner gemaakt volgens oud recept.


De eerste worp richting overkant van het slootje. Wat draait die rafale spinner mooi om de as zeg. De spinner heeft echt een aparte slag en trekt niet zwaar aan de hengel. Nou kunnen wij alles wel mooi vinden maar uit eindelijk bepaald de vis. Na een worp of 10 werd de rafale gestopt midden in het slootje. Ik had het in eerste instantie niet eens door maar werd snel wakker geschud. Een mooie snoek had de rafale gegrepen en bemerkte zijn vergissing te laat. Na een mooie dril waarin de snoek liet zien wat hij waard was en kon ik hem in mijn net laten glijden. Na het onthaken snel een fotootje en daarna ging de snoek weer snel terug in zijn eigen oude vertrouwde omgeving.

De eerste snoek  voor mij op dit spinnertje was een feit. Toch een heerlijk spinnertje die rafale.   Tien meter verder knalde er weer een snoek op het spinnertje. Wat stond ik te genieten weer een kromme hengel.


Na een korte dril kon ik de waterwolf pakken. Hij zat netjes aan de zijkant van zijn bek gehaakt en ik kon hem zonder tang onthaken. Een  foto ging niet lukken De snoek maakte een sprong op de kant en kwam zo weer in het water terecht waar ik hem zo even had uitgehaald mij verbaasd achterlatend. En eigenlijk moest ik lachen en dacht bij mezelf ja zo kan het ook.

 Het is niets dat je laat aan de waterkant sta maar in deze tijd word het ook rap donker. Een blik op mijn horloge gaf aan dat het dik vijf uur was geweest .Na genietend van deze korte tijd aan de waterkant waarin ik twee mooie snoeken mocht vangen aan de rafale spinner liep ik naar huis. In gedachte was ik al weer spinners aan het maken.... 

5 opmerkingen:

 1. Dag John,
  Ik spin bijna uitsluitend met deze rafale's , de 25mm op een FP-3gr, de 30mm op een P&M-4gr en de 35mm op een FP-5gr , Ik heb nooit begrepen waarom er zo weinig met deze spinners gevist wordt ,ze draaien erg makkelijk en vissen zeer gevoelig , de spinnerbladen (met opdruk) waren vroeger in Belgie vlot te verkrijgen.
  Gelukkig heb ik er nog een heleboel van in deze kleinere maten !
  succes met je Blog , ik volg het met veel plezier
  gr. stefan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Stefan,leuk om te horen dat jij ook met zo veel plezier vist met de rafale spinners. Ik heb gelukkig de kleine maten met opdruk hier ook nog liggen. Ik ga van deze mooie spinnertjes maken.Ik heb ze ook veel te lang laten liggen. Je heb helemaal gelijk. Ze draaien als een tierelier en vissen heel gevoelig. Ik begrijp zelf ook niet waarom ze nooit eerder heb gebruikt. Nu was het wel een welkome verassing dat ze het zo mooi deden en super viste. Ik heb in ieder geval binnen kort wat te doen Rafale spinnertjes bouwen daar ga je zeker nog over lezen. Stefan ik hoop dat je nog lang met plezier mijn blog mag lezen. MVG John..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. John,

  Kortgeleden heb ik een aantal 35mm rafale bladen kunnen kopen en heb gisteren met een zelfgemaakt spinnertje kort gevist. Ik had hem op de FP 10 grammer maar dat is eigenlijk te licht; toch mee gevist en één snoekje beet toe maar schoot weer los. Ik had wel onmiddelijk door hoe fijn deze rafale bladen draaien en zal er zeker meer mee gaan vissen. Succes met je blog; fijn om te lezen!
  Groet, Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Robert ze draaien inderdaad super,en geven minder weerstand. Hierdoor ben je ook weer in staat om met een nog lichtere hengel te vissen met dan toch een grote spinner wat somsen met name in de koudere periodes een voordeel kan zijn. MVG john.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. John jij gaat als een wervelwind. ;-) Mooie snoek, gevangen aan een super mooie twaalfgrammer!

  Gr, Peter

  BeantwoordenVerwijderen