dinsdag 22 oktober 2013

B en R ,cardinal 4 en Fairplay

Gisteren avond ben ik een ingebonden boek gaan ophalen van de sportvisser uit 1957. Een blad dat in begin 50 er jaren van vorige eeuw verscheen. Heerlijk al die oude verhalen en advertenties. Wat is ons landje rijk geweest aan hengelsport zaken. Al bladerend viel mijn oog op een artikel over spinnen en spinners. Een zwart wit foto van spinners uit die tijd stond er bij. Onder andere een tandem spinner van B en R Betram en Roelofs. Heel bekend in die tijd van onder andere hengels en spinners. Hollandser kan het haast niet. Ik wist dat ik nog een paar spinnerbladen moest hebben van B en R. Na wat zoek werk vond ik ze. En daarna vlug me bindspulletjes gezocht en aan de slag gegaan. Met als resultaat twee tandemspinners uit vervlogen tijd.


 Een zilver kleurige en een koperkleurige tandemspinner naar oud Hollands recept.

Was ik afgelopen weken tussen door aan het stoeien geweest met mijn Fair-play 24 grams lepel/plug hengel met streamers wilde ik juist nu aan deze combinatie de spinners testen. Deze hengel is een hele aparte. Je kan er lepels en pluggen op vissen vanaf een grammetje of 8 tot 28 gram. Dat maakt deze hengel  heel bijzonder.  Zeker ook dat deze hengel rond de 2.80/285 lang is. Hierdoor kan je je aas goed sturen. In alle boekjes staat hij ook aangeprezen als een goede hengel voor de polder. Nou daar ben ik vandaag zeker achter gekomen. Het is zeker geen plompe stok gebleken. Maar echt een super hengel die als allround kan worden beschouwd. Onder de hengel vandaag een absolute topper gemaakt in 1979 in zweden,. Namelijk de Abu cardinaal 4. Wat een heerlijke molen. Volgepoeld met maxima lijn 27/00 nylon doet hij niets onder voor een moderne molen. Deze molen  heeft een voortreffelijke slip. Voor die tijd ver vooruit. samen met de fairplay 24 grammer uit 1980 een mooie set.


Zoals gezegd zo gedaan . Vanmiddag even naar de waterkant getogen om de spinners te testen. De spinners zoals afgebeeld in de sportvisser uit 1957 kregen hun doop. Echt apart zoveel jaar na dato opnieuw tot leven gewekt. In de huidige kunstaas visserij gaat de spinner veelal verloren. Maar als ik moest kiezen stond hij bij mij net als  bijna 40 jaar geleden toen ik er voor het eerst mee viste boven aan. De spinner je moet er mee leren vissen. maar als je deze techniek beheerst kan je  veel vangen,echt heel veel. En misschien nog wel meer als met ieder ander aas.

Ik begon met de zilveren uitvoering. Wat was hij goed te voelen op de 24 grams Fairplay hengel. Heerlijk snorde de tandemspinner. Dit was genieten. En na een paar worpen volgde een felle tik,goed voelbaar op de hengel. De eerste snoek werd een feit. Nee, geen grote maar een kleine. Mooi dit gaf aan hoe gevoelig deze combinatie was. Want zelfs deze kleine waterwolf was goed voelbaar.

Bijna net zo groot als de B en R spinner was hij. Na onthaakt te zijn werd hij voorzichtig weer terug gezet in zijn vertrouwde omgeving. Hopelijk om uit te groeien tot een heel groot formaat.

Ik wisselde de zilver kleurige spinner voor een koper kleurige uitvoering van de B en R tandemspinner. Het was van middag goed zonnig. iets minder schittering mocht van mij wel. Tijdens het spinnen kreeg ik af en toe vinnige tikken. Toen zag ik het. Regelmatig werd de spinner aangevallen door baars. bizar,sommige waren net zo groot als de spinner.

Toen gebeurde het waar ik stiekem op hoopte. Vanuit de midden werd de spinner gestopt. Meteen kromde de fair play  24 grammer zich. Kicken...Een grote waterwolf had zich op de B en R spinner gestort.


 De waterwolf ging voor goud en de hengel dempte mooi ieder schot. Wat een heerlijke hengel. Eenmaal klonk de slip van de Abu cardinal 4. Heerlijk wat was dit genieten.

 Na een korte maar heerlijke dril werd de waterwolf geland.


Best wel bijzonder gevangen aan een nieuw gemaakte spinner met bladen van weleer en op de wijze gemaakt en gebonden zoals toen. Echt een hobby binnen een hobby voor mij. Het bewijs maar weer eens dat oud kunstaas niet te onderschatten is. En dat geld zeker voor de spinner. Nadat de snoek was onthaakt ging hij netjes terug in zijn vertrouwde omgeving. na een stukje verder te hebben gevist kreeg ik weer een vinnige tik.goed voelbaar op de hengel. Echter dit maal geen snoek maar een dappere stekel ridder had zich op de B en R tandem gestort. 


Echt genieten. Wat een spinner die B en R. En na dik 50 jaar is dit nog steeds een geducht wapen in de polder en cultuur water. Een vanger van de bovenste plank die in combinatie met de  Fair play 24 grams plughengel met daar onder de abu cardinaal 4 voor een heerlijk uurtje vissen zorgde vandaag. En ik kan zeggen  zeker niet voor het laatst.

6 opmerkingen:

 1. John,

  Wat een mooi avontuur. Ik heb de FP 24g plughengel ook nog staan en heb hem een aantal keren succesvol gebruikt met een paar Rapala pluggen. De hengel gebruiken met een flinke tandem-spinner stond nog op mijn lijstje. Ik krijg er na dit verhaal helemaal zin in.

  Robert Hilbrands

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Robert,kan ik me voorstellen. Het vist echt super op deze hengel enne het vangt ook nog eens goed die tandemspinners. Ik hoor graag jou ervaring. MVG John.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi John,

  De 24 grammer staat op het verlanglijstje. ;-) Mooi verslag weer!

  Groeten,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo John,
  Wat een mooie (tandem) spinner heb je weer gemaakt ! Dat een spinner een topvanger blijft, blijkt weer uit het feit, dat de, ook door jou gemaakte, Sanbornspinner onweerstaanbaar is voor menig vis !
  Groeten,
  Raymond.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je schrijft leuk, je maakt de mooiste dingen, jammer dat jij je uitgeleende special paint spuitje nog niet terug heb gekregen. Ik hoop dat de persoon die hem heeft jou spullen snel terug geeft. Groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen