woensdag 18 december 2013

Hersteld.Na weken niets te hebben kunnen doen door nek en schouder ontsteking kan ik eindelijk weer uit de voeten. Wat een drama als je niet eens je arm kan oplichten of je hoofd kan draaien. Niet kunnen slapen zitten of liggen. Eigenlijk wilde er hellemaal niets waardoor je geen pijn had. Niet kunnen vissen,wellicht geestelijk de zwaarste straf.Maar ook niets kunnen maken Kortom dikke stress.Maar dat is nu gelukkig voorbij en vandaag ook nog eens lekker vrij. Stilte voor de storm. Ik weet dat aankomende twee weken de drukste van het jaar worden op mijn werk.  Vanochtend ga ik dan ook lekker even markten en shoppen met mijn vrouw,gezellig even met zijn tweeën de kids op school. Op de markt kijken voor dode aas vis. Helaas hier is de keus beperkt en vind ik niets van mijn gading.Misschien vrijdag dan nog eens even kijken voor mijn avonddienst. ik wil aasvis hebben om te spinnen op snoek met de 24 grams spin/plughengel,een techniek die heel goed werk en ik in de jaren 90 ook al deed na het zien van een een film van mick brown uit die zelfde periode.


Ik wilde gaan vissen met de 5 grammer. De bruine uit de jaren 80 en na mijn idee de beste die er gemaakt zijn. Van glas dan. Niet te zwaar ,snel en werpen als een speer een heerlijke hengel. Gisterenavond even overuren gemaakt voor mijn zelf. ik wilde spinners voor de 5 grammer. En dan wel gelijk voor de rest van het seizoen. Spinners die in het verleden hun vangkracht al hadden bewezen. De terrible 35 mm,en de stompe terrible 25 mm, regina spinners,de 27 mm succes spinner en de 35 mm rafale spinner. De laatste twee in bronskleur. Dit geeft een heel mooi effect in het water,ook echt een heel vangerige kleur qua spinnerblad.


Vaak hoor je dat met name de rafale spinners niet voelbaar zijn en dat ze daarom niet lekker vissen. Al eerder ving ik met de grotere versie van de rafale mooie snoeken. Een spinnertje wat net als de terrible spinners al draait zodra hij het water raakt. Zeker een spinner die het niet verdient in een doos te blijven zitten. In een tijdschrift uit de jaren 50 van vorige eeuw vond ik een antwoord. Toen al waren er vissers die ze niet goed voelde. Er werd een oplossing beschreven in het artikel. Een doodeenvoudige. Gewoon de punt van het blad haaks ombuigen. Dit zou zorgen voor meer weerstand waardoor de spinner beter te voelen zou zijn. Een kwestie van uitproberen dus. Ik heb bij de door mijn gemaakte spinners het puntje van het blad omgebogen om eens het verschil te ervaren . Al met al weer een mooie verzameling spinners zagen het licht  en waren klaar om met een vijf grams spinhengel naar de waterkant te gaan.

In de middag nadat de kinderen uit school waren ben ik naar de waterkant getogen. Wel vreemd als je een paar weken niet ben geweest. De laatste keren dat ik viste was het warmer en zag je eigelijk overal nog vis. Nu stond er een gure bries en was het bewolkt. Langzaam begon wel de zon meer terrein te winnen. Heerlijk een beetje warmte. Ik had onder mij vijf grammer mijn oude silstar gehangen. Deze had een tijd geleden al een schoonmaak beurt gehad en was geheel uit elkaar geweest. Inclusief het hele slip gebeuren. nadat alle vet vrij gemaakt was en hellemaal schoon was werd hij weer inelkaar gezet nadat hij was voorzien van olie en vet daar waar het hoort. De silstar liep weer als een nieuwe ondanks zijn buitenkant. deze vertoont duidelijk de sporen van intensief gebruik door een tiener.

Gevuld met 16/00 nylon vormde hengel en molen weer het vertrouwde oude jaren 80 plaatje.


Op de rafale na deze wilde ik voor het laatst bewaren alle andere spinnertjes even snel door het water gehaald. Perfect alle spinners draaide super en waren heerlijk voelbaar op de hengel . Dit alleen al was dik genieten. Als laatste de rafale er aan . Zou het werken de rafale met omgebogen punt. Gooien,ja bij het raken van het water begon hij al direct te draaien. Net als bij de slanke terrible spinner. Draaien en ,ja hoor wat een verschil. de rafale was een stuk beter te voelen en snorde heerlijk op de hengeltop. Dus voor die gene die rafale spinners of bladen hebben probeer het ook  eens als je hem niet goed voelt. Het maak echt uit.


Ik besloot lekker met dit spinnertje verder te vissen. De wateren rond mijn huis leken wel leeg. Maar mij maakte het niets uit. Heerlijk weer vissen na zo lange tijd , heerlijk weer genieten. het zonnetje deed ook nog een poging om door te breken,om vervolgens snel te zakken. Wat gaat dit snel zeg in deze tijd. Ik had me er al bij neergelegd dat ik niets zou vangen en het kon me echt niet zo veel schelen. Het gevoel en het verlangen om aan de waterkant te staan was weer werkelijkheid en dat op zich was al dik genieten. Net voordat de zon zou temperen een vinnige aanbeet. Een kleine rakker had zich op de rafale spinner gestort. Ik was enorm verbaasd want in het kraak heldere water zag je geen vis meer zwemmen. waarschijnlijk had hij de rest van zijn makkers nog niet gevolgd naar dieper water of schuilplaats. Maar ik was er blij mee .

 Na deze aanbeet werd het snel minder licht en werd het ook een stuk frisser. Op mijn gemak en nagenietend van even langs de waterkant naar huis gegaan. Thuis gekomen lekker een pikketanussie genomen om op themperatuur te komen. Ik hoop snel weer de waterkant te kunnen gaan bezoeken. Dan gaan de vijfgrammer en spinners zeker weer mee. De beste tijd voor het lichte vissen is begonnen. Ik hoop dat koning winter de wateren niet te lang dicht gaat vriezen het laaste stukje van het seizoen.Dan weet ik zeker dat er nog hele mooie dagen in het verschiet liggen.8 opmerkingen:

 1. Hoi John,

  Mooi verslag, en de plaatjes erbij zijn om van te smullen!
  HEERLIJK!!!

  Groeten,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. John, goeie tip voor de Rafale spinners! Ga ik zeker proberen.

  Groet, Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Peter was gewoon weer even lekker. Robert ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Ik vind ze een stuk beter voelbaar zonder verlies van de actie van het blad. MVG John.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi John,
  Goed om te lezen, dat je weer opgeknapt bent. Wederom een mooi verhaal en prachtige foto's.
  Groeten,
  Raymond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Raymond dank je wel,gelukkig kan ik weer uit de voeten. Nog een hele drukke week op het werk en dan gelukkig wat rust en meer tijd om te vissen. mvg JOHN.

   Verwijderen
 5. Hoi John,

  Mooie blog heb je, met mooie foto,s en verhalen, Top!

  Alleen heb ik soms moeite om het te lezen, gezien het lettertype. Maart misschien is een leesbrilletje ook geen slecht idee ;-)

  Groeten, Ard

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Ard dank je wel, ik zal de letters wat groter maken bij een volgend artikeltje. Kijken of dat helpt. MVG john.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. John,

  ...en het werkt! Klein hoekje van een 50mm Rafale spinner omgebogen en gevist op de lange FP grafiet 10 grammer is deze gelijk veel beter voelbaar. De spinner draait nog steeds mooi snel en snort door het water. Ook een snoekje kon er niet van af blijven en dus is de vangkracht niet aangetast. Hetzelfde met een 35mm Rafale geprobeerd en alhoewel iets te klein voelde ik deze ook nog redelijk op de 10 grammer.

  Naast de aloude Terrible heb ik er nòg een favoriet bij!

  Groet,

  Robert

  BeantwoordenVerwijderen