zaterdag 28 december 2013

Einde jaar en Delfin


Einde van het jaar 2013 daar sta je dan op zaterdag mijn laatste vrije dag dit jaar. Met zijn allen zijn we vroeg op. Fleur de oudste moet naar haar zaterdag baantje bij de groentenman. Wij zelf hebben de nodige boodschappen te doen. En dan naar mijn ouders. Mijn moeder is de 30 ste jarig. Helaas door mijn werk gaat dat niet lukken om dan langs te gaan.dus word het allemaal op deze dag ingepland. Een hele route word gepland om alle spullen weer in huis te krijgen. Een stop word door mij zelf ingepland. Met deze stop ga ik in het bezit komen van lepels die ik al heel lang zocht. Namelijk Delfin lepels. Lepels gemaakt in Noorwegen. Jaren lang dacht ik dat ze niet meer gemaakt werden. Maar niets is minder waar. De lepels waar wijlen Kees Ketting over schreef in onder andere zijn boek vissen met kunstaas uit half jaren 70 van vorige eeuw worden nog steeds gemaakt. Lepels met de naam Delfin krokodill en stikling. In Noorwegen zijn ze nog voldoende te krijgen. Delfin maakt ze nog steeds en heeft nog steeds het zelfde fabriekje.alleen hebben ze nu een andere importeur waardoor ze hier weer verkrijgbaar zijn.

De oude Delfin fabriek.

Ik kom zo in het bezit van 3 nieuwe Delfin lepels de aligator van 7 gram,de stiklin van 10 gram en de laatste de krokodill van 12 gram.
De drie nieuwe Delfin lepels. ( lepels worden verkocht bij Ahoy hengelsport ,Dortselaan 130-138 rotterdam en of worden besteld via de webwinkel van Ahoy hengelsport. De lepels zullen blijvend daar verkrijgbaar zijn )

Eigenlijk ben ik wel heel erg benieuwd hoe ze het doen. De lepels zijn dikker van blad als de lepels waar ik momenteel mee vist. Maar door alle positieve artikelen van kees Ketting besloot ik ze toch te gaan proberen. eerlijk is eerlijk het moeten goede lepels zijn . Ze zijn er sinds 1904 en dat zal niet voor niets zijn.. Nadat we in de middag weer thuis komen doet mijn vrouw het voorstel lekker een stukje te gaan wandelen met de kids en dan gelijk de lepels te testen. Dat laat ik me geen twee keer zeggen. Snel word mijn 12 grammer en mijn crack molen opgesnord en een staaldraadje ,onthakings gereedschap en al wat meer nodig is.


Gezamelijk gaan we naar buiten. Voor de tijd van het jaar was het even lekker weer hier. Een flauw zonnetje weinig wind. Twee uitgelaten kinderen gaan lekker los en ravotten naar harte lust. Ondertussen is mijn hengel opgetuigd. Ik besluit als eerste de kleinste van de lepels te proberen de Aligator 7 gram. Het water is hier niet zo diep en ik wist niet hoe de lepel zou gaan reageren. Een korte worp. Woh dat werpt zeg uitkijken dat ik niet te hard werp denk ik  en rem af op de spoelrand waarna ik de beugel sluit. Dan draaien.......bizarrrr wat een mooie actie heeft dit kleine lepeltje. En hij is makkelijk hoog te houden zonder dat er te snel gedraaid moest worden. Snel wisselen en de stikling er aan. Het zelfde laken en pak. Werpen als een speer en makkelijk hoog te houden. Een andere actie als de aligator maar ook een hele mooie. Ook een zeer vangerige lepel dat had ik al snel gezien. Dan de Krokkodill er aan. Ook deze lepel heeft een waanzinnige actie en is langzaam te vissen en makkelijk hoog te houden. Kees ketting had gelijk het zijn inderdaad lepels met een hele mooie actie.


Dan hang ik weer de Aligator in de spelt. Het ondiepe water was enig sinds troubel. Maar toch kon ik het kleine zilverkleurige lepeltje goed volgen. tevens was hij goed voelbaar op de top van de 12 grammer. Dan een felle tik. Baars. Nee, een kleine krokko had zich meester gemaakt van het lepeltje. Wat gaaf.


Na dat hij onthaakt is zetten ik hem netjes terug. Tot verdriet van mijn jongste zoon die hem zelf in het water had willen doen. Ik moet hem plechtig beloven als we nog wat zouden vangen hij de vis terug in het water mocht doen. Ik wissel de Aligator om voor de stikling. Wat is dit ook een heerlijk lepeltje. Het lepeltje heeft echt een hele apparte actie. Voor het riet ziet ik wat vis bewegen. Opgeschrikt waarschijnlijk door de lepel. Een worp door de midden van het watertje. Achter mij staat mijn vrouw en zijn de jongens aan het spelen. Een grote kolk een kreet van mij doet ze omkijken. En allemaal zijn we getuige van een mooie snoek die zich op de Stikling lepel heeft gestort. En die het zeker niet eens was met deze vergissing. Na een mooie dril word de snoek geland en kan hij netjes worden onthaakt. Een mooie snoek die het lepeltje hellemaal in zijn bek had. Mooi tegen zijn gehemelte aan geplakt.

Een prachtige waterwolf gevangen aan de stikling lepel.


Ik maak niet de zelfde fout als eerder en samen met mijn jongste zet ik hem terug in zijn element.

Voorzichtig gaat hij terug met het grootste respect.


Na deze vangst had ik al op twee van de drie lepeltjes vis gevangen in hele korte tijd. Ik besloot ook het laatste lepeltje te proberen de Krokkodill. Gezamelijk liepen we verder,de jongens om pa en ma heen renend, elkaar achterna zittend met stokjes die her en der op de grond lagen.  Het mooiste wat er is als je zo lekker met zijn alle er op uit kan gaan ook al is het maar een uurtje. Voor een bruggetje gebeurd het een flinke bonk op de hengel, eerst dacht ik een kleine waterwolf te hebben gehaakt. Maar al gauw zie ik dat het een mooie stekkelridder is die de krokkodill had gepakt. Voorzichtig werd hij geland en bewonderd.

Wat zijn het toch mooie vissen die baarzen.We lopen verder en de jongens hervatten hun spel. We zijn nu bijna 5 kwartier onderweg en genieten met volle teugen. Dan vlak voor mijn voeten een flinke waterwolf van een centimeter of 80 zwemt zich haast vast in de oever om de krokkodill te pakken. Hij mist en verdwijnt om zich verder niet meer te laten zien. Kort daarna is het raak een andere mooie waterwolf kwam vanaf de overkant en moest de krokkodill lepel hebben. Een kromme hengel een korte stoot van de slip. Een heerlijke dril volgde.

Na deze dril kon hij worden geschept .


En worden onthaakt.

Na deze prachtige vis mis ik nog een keer een snoek van rond de zestig centimeter. Maar eigenlijk kan dat me al niet meer schelen. Op alle drie de  Delfin lepels werd vis gevangen. Delfin lepels zijn na meer dan 100 jaar nog steeds super. En  zo heb ik, de vrouw en kinderen  flink kunnen genieten van deze prachtige wintermiddag. Waar mijn vrouw ook nog eens de fotoos maakte voor mij en een oogje op de kids hield.

Voldaan besluiten we om naar huis te lopen. het is mijn laatste keer aan de waterkant voor 2013. De laatste drie dagen moet ik weer werken en gaat het heel druk worden. Vanaf deze plek wil ik dan ook alle lezers een gezond en visrijk 2014 wensen. MVG John.


5 opmerkingen:

 1. Beste wensen en "tight lines" voor 2014, John!

  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi John,

  Zo slecht was het allemaal vroeger niet! ;-)

  Groeten aan jullie allemaal,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kees Ketting bedoelde de lichte en dunbladige lepels , met op de verpakking "lette dorgesluk" de nu weer verkrijgbare , zijn de dikbladige lepels , via marktplaat wordt wel
  eens een enkel exemplaar aangeboden.
  De lepels die Kees Ketting over had zijn in mijn bezit , ook de Heintz lepels!
  met vr. gr. daan eysker

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Daan allereerst de beste wensen, ik had dat inderdaad ook al gelezen. Alleen op deze verpakingen staat hellemaal niets vermeld vandaar. Ik heb ze getest in 30 cm water en daar waren deze super te vissen. Maar als er dubbladige zijn ga ik daar zeker naar uitkijken want wat een actie hebben deze lepetjes. MVG John.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi John,
  Jullie allen ook een goed en gezond 2014. Ik zal je inspirerende verhalen ook in 2014 blijven volgen.
  Groeten,
  Raymond.

  BeantwoordenVerwijderen