zondag 14 september 2014

Rapieren op zijn Haags.Eindelijk weer even kunnen vissen. als ik mijn laatste bericht ziet schrik ik eigenlijk. Vaderdag. Wat gaat de tijd toch erg hard. Werken, leren en het gezin zorgde er voor dat ik de waterkant niet zo veel kon zien. Maar ook dat zijn belangrijke zaken die aandacht verdienen. De zomer loopt nu ten einde. Een zomer waar de meeste watertjes hier prop vol stonden met groen. Gelukkig gaat dat nu langzaam veranderen. Af en toe zie je de eerste tekenen van de herfst of is ze zelfs al te ruiken in de lucht. betere tijden voor het vissen gaan aanbreken. niet alleen voor groter materiaal. Ook het kleine en lichte spul is in deze periode goed in te zetten. Sterker nog hoe schoner de wateren hoe beter er te vissen is. Dit kunnen we doen tot het te koud word en de vis weg trekt naar de overwinter plekken. Op plaatsen waar de vis niet weg kan zijn ze zelfs dan nog ultra licht te bevissen. Denk maar tussen de huizen en of achter boerderijen. 


Was het al weer even geleden dat ik van Rinus een Rapier meenam. Niet een van schreiner maar een gebouwd door Cor van Beurden, een Sciarone rapier uit Den Haag . Deze Rapier werd gebouwd op 15/10/1969, wat hem voor mij speciaal maakt. We hebben namelijk het zelfde bouwjaar. Eerder al had ik de hengel in de was gezet en het chroomwerk schoongemaakt. Een van de reelringen was waarschijnlijk ooit kwijt gegaan want er zaten twee verschillende op. Gelukkig had ik nog een reserve gelijk de originele welke ooit op de hengel had gezeten. En zo was het plaatje weer compleet een prachtig ultra lichte hengel. Een hengel die net zo lang is als een Fairplay Floret ,maar wel een stuk dunner is.


Het was dan ook dit hengeltje waar ik mee wilde gaan vissen.  In de middag kon ik drie uurtjes er op uit. Ik nam de Sciarone Rapier mee en een sigma 025 molentje welke ik had vol gespoeld met verse 12/00 nylon. Veel zin om mijn tijd te verdoen met lopen had ik niet. Ik besloot net aan de rand van de wijk de polder in te gaan. Uiteraard nog even de slootjes mee te nemen welke ik onderweg tegen zou komen. Gezien het groen hier nog hoogtij vierde en de voorns bijna boven water zwommen,  besloot ik een spinnertje voor de ruizers te nemen. mijn keuze viel op een 15 mm thundercreek spinnertje. Een spinnertje waar ik in het verleden veel voorns en baars aan had gevangen.


Echter vanmiddag hadden de voorns blijkbaar geen zin om zich op het spinnertje te storten. Wel speels er achter aan zwemmend ,maar niet bijten. Ach het kon me ook niet zoveel schelen. Heerlijk om na lange tijd weer eens te kunnen vissen met dit kleinood.  Rustig liep ik het water af op weg naar de polder. Langs een paadje met houtsnippers en overhangende bomen waar schaduw was gebeurde het. Een streep. Een streep die richting het spinnertje zwom. Weg spinnertje en de streep ging verder. De Rapier kromde. De slip trad in werking. een Krokko........ een grote snoek had het mini spinnertje te pakken. Keer op keer ,als een meeuw, krijste het slipje van het kleine molentje als de snoek een spurt nam. Hier had ik echt niet op gerekend. Met 12/00 nylon. Tja het zou moeten kunnen ik heb het vaker gezien. Na een spannende dril waar de drie-eenheid (hengel,lijn en slip) perfect samen werkte kon de snoek worden geland. Woh, wat een bak voor zulk licht materiaal. Nadat de snoek was onthaakt en terug gezet liep ik verder. Of ik nu nog wat zou vangen,het maakte me niet meer uit.


Inmiddels was ik buiten de wijk aangekomen. Een slootje met riet en heel weinig water. Kringen in de oppervlakte verraadde aanwezige voorns. Dus gooien maar in de hoop dit mooie polder goud te kunnen vangen. Net als in de woonwijk gaven ze niet thuis. Maar wie wel thuis was was vriend Perca. De ene baars na de andere baars werd gevangen. Van groot tot klein. Met diverse spinners gevist zoals de thundercreek,beatle bug ,sanborn en 15 mm stomp terrible spinnertje . Allemaal brachten ze vis aan de kant. De kleine sanborn zelfs nog een tweede snoek voor de middag.
Het werd een middag met een goud randje. Genieten van het mooie polderwater vol met vis. Vis die mits met het juiste materiaal gevist word gevangen kan worden. Genietend van de zon en de nieuwe Sciarone Rapier die zich deze dag van zijn goede kant liet zien.  En dat hij in combinatie met 12/00 nylon zijn mannetje kan staan,  en dat zelfs nog na bijna 45 jaar. De komende weken hoop ik weer vaker aan de waterkant te komen en te kunnen genieten van alles wat de polder te bieden heeft voordat ze langzaam weer leeg trekt voor koning winterVoldaan liep ik weer naar huis. Deze middag had voor mij langer mogen duren. Ik heb in ieder geval weer wat vitamine V opgedaan en was vast besloten snel weer te gaan.

MVG John.

3 opmerkingen:

 1. Mooi verhaal, mooi avontuur, John. Als je dan toch eindelijk weer tijd kunt vinden om naar het water te gaan is het extra mooi, nietwaar?

  RobertHil

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Robert zo is het maar net. ;-) Mvg John.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi avontuur John. Heel fijn dat je leuk vangt wanneer je eindelijk eens tijd hebt om te vissen. Mooi materiaal ook.
  Groeten van Ton.

  BeantwoordenVerwijderen