zondag 11 januari 2015

De beste wensen en lepels


Allereerst rest mij iedere lezer van het blog de beste wensen toe te wensen. De afgelopen twee maanden waren voor mij niet de makkelijkste. Mijn longen werden geteisterd door een ernstige infectie die niet over wilde gaan. Daar kwam in december nog bij dat ik mijn ribben zwaar kneusde en er brak.Dat laatste werd pas later geconstateerd. Een heel vervelende combinatie. Gelukkig herstel ik langzaam van alles. Het heeft wel een grote inpact op mij gehad. Voor dit alles was ik heimelijk bezig met iets waar ik een paar jaar geleden al aan begonnen was. Het enige aas dat ik zelf nog niet had gemaakt. De Lepel.Tenminste als ik de lepels welke ik van spinnerbladen maakte niet mee telt.Met veel enthousiasme  begon ik met materialen als messing koper en RvS. Ook schelpen met parelmoer. Er werd gezaagd gevijld en geklopt.Testen kon ik het helaas niet. Tenminste de makkelijkst te maken lepel kon ik eind oktober nog testen voor alle ellende begon. Een lepel gemaakt van tja een gewone lepel. Leve de kringloop winkels. Daar koop je een lepel voor  25 cent. . Het enige wat je hoef te doen is de steel er af te halen  en twee gaten te boren. Splitringen er op haak en een tonwartel en klaar was in dit geval John. Ik plakte er folie op maar je kan er eigenlijk alles mee doen. Met stiften bewerken,nagellak of gewoon spuiten. Voor mij waren dit test exemplaren.
De van lepels gemaakte lepels laten zich makkelijk vissen vanaf een hengel met een vermogen vanaf 15 gram. Ik stond eigenlijk versteld van de Aktie van deze lepels. Op de dag dat ik stond te testen met deze lepels werd er nagenoeg niet veel gevangen. Ja de snoek tikte het aas wel aan maar beet niet door. Dat was wat ik van collega vissers hoorde die middag. Ik kreeg op de lepel in korte tijd heel veel aanbeten. Meer dan de collega vissers. Uiteindelijk werden de eerste vissen gevangen aan de omgebouwde lepel.
Hierna begon het voor mij pas echt. Mallen werden gemaakt voor zelf verzonnen vormen en er werden lepels gemaakt uit diverse materialen. Mooie lepeltje werden geboren. Allen met een gewicht tussen de 6 en 8 gram. Ideaal voor de 10 grams spinhengel. Testen kon ik helaas niet meer en meer maken ook niet. 

Afgelopen week met nog wel veel last van mijn ribben maar ik  moest ik het weten. Doen ze het of niet. Gewapend met een parelmoer lepel en een koper lepel gemaakt in een S-vorm en nog een aantal andere modellen ging ik naar de waterkant. Gewapend met een 10 grams spinhengel met daar onder een kleine Penn molen vol gespoeld met  verse 18 honderdste nylon.

Als eerste knoopte ik de koperen S lepel aan de spelt. En na twee worpen was het raak. Een mooi snoekje van in de 60 centimeter klapt op de lepel. Wat is dat gaaf. Na  een korte dril kon de eerste snoek van het jaar worden geland.


Ik besluit dan ook nog even de parelmoer lepel te testen.

Het parelmoer lepeltje.


Met zijn 7 gram een ideale lepel voor de 10 grammer. Het lepeltje laat zich makkelijk werpen en is goed te volgen in het ondiepe heldere water waar ik in vis. Niet echt een water waar je vis in verwacht. Maar goed ik was om te testen van de lepels en eigenlijk niet om vis te vangen. Dan uit het niets een mooie snoek. Een schot en mist op een haar na de lepel. Mijn hart zit in mijn keel. Na een aantal worpen verder laat deze  mooie snoek zich niet meer zien.Ondertussen krijg ik aardig last van mijn ribben en besluit terug te lopen. Aan het einde van de sloot werp ik nog eenmaal het parelmoer lepeltje uit. Wat zwemt dat parelmoer lepeltje toch ontzettend vangerig dacht ik nog. En dan gebeurt het als nog. Een kleine snoek pakt de lepel, komend van uit het heldere niets. Wat is dat onwijs gaaf zeg een kleine krokko vol overgave op een zelf gemaakt lepeltje. Alle  zelf gemaakte lepels werden door het water gehaald en met twee  van deze modellen werd al gevangen in heel korte tijd dat ik aan de waterkant mocht zijn.. Dit smaakt zeker naar meer.Zodra ik weer beter uit de voeten kan volgt er zeker nog een sessie met zelf gemaakte lepels. Als deze ook slaag kan ik lepels maken voor de lichtste tot aan de zwaarste hengel.. En dat geeft ook weer een enorme Kick. Kunstaas maken dat vangt en voor oer Hollandse wateren geschikt is.


Een aantal van de andere zelf gemaakte lepeltjes.

6 opmerkingen:

 1. De beste wensen, John! Goede gezondheid gewenst. Mooi experiment met de lepels.
  RobertHil

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Robert dank je wel. Binnen kort ga ik ook zelf krooslepels maken (helemaal met de hand) zoals eerder al besproken was op de Schreineriaan, Ik heb nu ook reeds lepeltjes voor de rapier en de floret klaar liggen om te testen/ Ik ben benieuwd. MVG John.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi John,
  Zoals ik al eerder zei : je hebt gewoon het verkeerde beroep gekozen. Wederom puur vakwerk !
  Groeten,
  Raymond.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. John,
  Die krooslepels daar ben ik heel benieuwd naar... de originelen zijn nergens meer te krijgen en ik heb er nog maar ééntje...
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De beste wensen John en dat je snel herstelt en lekker vissen kan. Gaaf dat je ook lepels maakt! In de krooslepels ben ik zeker geïnteresseerd. Ik heb er nog nooit mee gevist.
  Groet van Ton.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Ton en Robert gaat goed komen hoor met die lepels. Zodra ik weer helemaal uit de voeten kan ga ik er aan beginnen. Ben zelf ook benieuwd. Wel spannend of het gaat lukken. MVG John.

  BeantwoordenVerwijderen