zondag 4 oktober 2015

Herfst.Een kleine wereld mistflarden belemmeren het zicht.  Het kleuren van de blaadjes klaar om straks los te laten en naar beneden te dwarrelen. Je kan het al ruiken. De Herfst is nu echt in aantocht. Heerlijk, tenminste als je net als ik hou van de herfst. Voor de roofvisser komt er nu een heerlijke tijd aan. Een tijd waarin de zomerse overvloed inlevert en overdraagt aan de herfst. Langzaam zal de overvloed van voedsel verdwijnen en de temperaturen dalen. Vissen eten nog wat ze kunnen en gaan verzamelen. Op vele plaatsen kan je dat al waarnemen. Hele scholen vis op zoek naar alles wat eetbaar is om reserves op te bouwen om straks naar de overwinter plekken te gaan. En niet alleen in het water maar ook als je goed om je heen kijk kan je dit overal waarnemen. Prachtig om dit alles te zien.Het is al vroeg als ik aankom bij Raymond. Heerlijk er even samen met de fiets er op uit  en lekker de polder in. Op de fiets zoals ik vroeger als kind ook zo vaak deed. En wat een watertjes je dan tegen komt. Onvoorstelbaar. Watertjes die te ver lopen zijn en waar geen parkeer gelegenheid is. Watertjes die dus alleen te bereiken zijn met de fiets. Watertjes die soms voor mooie verassingen kunnen zorgen. 

Vandaag gaan wij er gewapend met onze lichte hengeltjes en bijpassende spinnertjes er op uit. Ik met de 5 grams spinhengel en Raymond met de rapier. Onder mijn vijf grammer heb ik mijn vers gesmeerde Shakespeare Sigma Pro 030 uit 1984 hangen. Voorzien van 16/00 verse  nylon. Mijn sigma Pro vond ik een tijdje geleden terug na hem een lange tijd uit het oog te hebben verloren. Geheel onder het stof ergens in een doos uit kelder. Een molentje met veel jeugd sentiment .

 Mijn sigma op een originele advertentie uit 1984


Na even te hebben gefietst zitten we in niemandsland. Een stil gebied waar bijna niemand kom. Behalve dan hordes mannen op race fietsen blijkt. De goede daar gelaten maar vele hoor je van afstand al schelden over alles wat op hun pad komt. Hoe je het in je harses haalt om hier te vissen. Kans om dat uit te leggen is er niet want ze blazen door in colonnes en niets ontziend. Ook tegen liggers van hetzelfde soort op een stalen ros moeten het ontgelden en blijken geen goed woord voor elkaar over te hebben.  Raymond en ik staan te klapperen met onze oren what the f..k is dit. De polder dus…. Gelukkig zal ook dit fenomeen snel minder worden als het kouder gaat worden en zullen de Wannabee de fiets weer opbergen tot het volgende overgewicht of tour op de televisie. En hou mij ten goede er zijn gelukkig ook die wel rekening houden met andere mensen en dieren in het wild.Na een lekker stuk te hebben gefietst en na vele watertjes te hebben bekeken belanden we midden in de polder bij een mooie brede wetering. Overal waar je kijkt zie kringen. Springend spelt aas met o zo bekende strepen er achteraan. Baars.. 

Raymond is de eerste die uitwerp en vrijwel meteen een baars haakt. Ikzelf heb wat zelfgemaakte terrible spinnertjes mee genomen om te proberen. Deze blijken het super te doen. Ze draaien als een tierelier.Raymond vist de 20 mm stompe terrible  zelfs op zijn rapier. Het duurt  dan ook niet lang of ik staat ook met een kromme 5 grams spinhengel. Met vlagen komende de jagende baarzen binnen ons bereik en vangen we er een paar. Heerlijk wat is dit genieten. Inmiddels begint het herfst zonnetje aardig te steken en is ook het baarzenbal over.Een tijdje later besluiten we voor dat we deze dag eindigen om nog even verderop te gooien. Raymond heeft dan nog steeds een door mij gemaakt sanborn spinnertje aan zijn lijn hangen als een kleine waterwolf zich meld. Wat gaaf dat dit snoekje vol ging voor het kleine spinnertje met een bladmaat van 12 mm. Het zijn ook echte rovers. En het maak niets uit hoe groot ze zijn. Het zijn en blijven prachtige vissen die snoeken. En zeker als ze dan ook nog eens worden gevangen op een twee grams spinhengeltje met 10/00 nylon.. Met deze vis eindigen ook een paar uurtjes fietsen door de polder. Raymond bedankt…


1 opmerking:

  1. Hoi John,
    Waren weer top uurtjes. Jij ook bedankt !
    Groeten,
    Raymond.

    BeantwoordenVerwijderen