zondag 5 maart 2017

Abu 505 en de krokodil lepelHet is zaterdag 4 maart als ik dankzij de oplettendheid van Ton in het bezit kom van een ABU 505. De Abu 505 is een molen met een gesloten kap waarbij de slinger en slip en de kap prachtig rood zijn. Ervaring heb ik niet met deze molens. Ik weet wel dat Jan Eggers er bij zweert en er altijd mee viste. Mijn Abu is niet de beste en heeft wat gebruik sporen zoals ze dat noemen. Maar mag er best wezen.


 In de middag waag ik een poging om de molen schoon te maken. Ik spuit hiervoor alles in met WD 40 wat vet oplost. Met een tandenborstel maak ik alles netjes schoon en krijgt alles weer nieuw olie en vet daar waar het hoort. Het molentje loopt weer als een zonnetje.

Nog met het oude vet er in.


 Ik twijfel nog op welke hengel ik het molentje zal gaan gebruiken. Maar ik besluit uiteindelijk hiervoor de vijf grammer te nemen. Ik draai op het spoeltje daarom dan ook een verse 16/00 nylon lijn. Lijn van de Firma Decathlon welke hier in de omgeving een vestiging heeft maar ook via internet te bestellen is. Een goed lijntje wat reeds door testen goed bevonden is. En dat je voor 1 euro 90 ook nog eens 250 meter heb is helemaal meegenomen.


Het is inmiddels zondag rond twee uur in de middag. Het Abu molentje zegt nog net niet zullen we gaan vissen. Hier valt de eerste regen al naar beneden. Niet echt weer om even lekker te gaan vissen. Toch besluit ik even te gaan. Ik wilde graag de krokodil lepeltjes testen. Lepeltjes die ik vorig jaar vanuit de rolstoel maakte en welke de waterkant nog niet hadden gezien.

Deze lepeltjes heb ik nagemaakt van de Delfin krokkodil 12 grams lepels. De door mijn gemaakte lepeltjes wegen afgemonteerd exact 5 gram. Heerlijke lepeltjes dus voor de lichte en ultra lichte visserij als ze het goed doen.

Mijn zelf gemaakte krokkodil lepeltjes


 Ik besluit mijn lange 5 grammer van glas te pakken. Dezelfde hengel waar ik samen met Ed Stoop voor visblad tv mee viste. Een heerlijke hengel van bijna 2 meter lang. De Abu 505 past perfect onder deze 5 grams spinhengel die door de molen ook nog eens goed in balans ligt.


Zo loop ik even later met mijn 5 grams spinhengel en zelfgemaakte krokodil lepeltjes naar de waterkant. Echt lekker is het niet. Als ik aan de waterkant aan komt gaat het gelijk aan ook harder regenen. Ik hang een lepeltje aan de lijn. Ik had gekozen voor de uitvoering met het roze tape. Roze een kleur waar vaak lacherig over gedaan word maar voor vriend snoek vaak voor verassingen zorgt. Zo vang ik ook altijd heel veel aan roze tube flies.


Voorzichtig druk ik de zwarte knop aan de voorzijde van de Abu in en de lijn val tegen mijn vinger. Dan een worp en het krokodil lepeltje scheert over het watertje heen en als ik dan mijn vinger weer op de spoelrand druk valt deze netjes aan de overzijde in het water. Dan begin ik met draaien. Wohhh wat zwemt de kleine krokodil lepel prachtig. Ik zie meteen door mijn ervaring als roofvisser dat het lepeltje een vangerige actie heeft. Dezelfde actie als zijn zwaardere broer uit Noorwegen.


Het bevalt mij eigenlijk wel zo een molen met gesloten kap. Geen beugel meer open doen en alles bedienen met een vinger. Zeker nu het toch best fris is en ik het toch al aardig koud begin te krijgen. Het molentje draait als boter en ondanks de regen sta ik te genieten.


Dan gebeurd het onvermijdelijke. Vanuit het midden van het watertje duikt er een snoek op het lepeltje. Na een mooie dril kan ik de eerste snoek landen. De eerste op de Abu 505 en het zelf gemaakte 5 grams krokodil lepeltje. Stiekem oefen ik met de Abu. Dit type molen kan als je tijdens de dril de slinger een kwart slag naar achter breng de slip met de helft vermeerderen. Handig als je vaste slip instelling even te kort schiet als je net meer nodig heb.


 Heerlijk het geeft mij een  goed gevoel dat het lepeltje het ook goed doet. Maar een zwaluw maakt nog geen zomer. Rustig vis ik verder. Niet veel later zie ik een snoekje van rond de 40 centimeter het lepeltje missen. Na nog een worp probeert hij het nog een keer maar haakt niet. Dan gooi ik even een stukje de andere kant op en na een paar meter gedraaid te hebben duikt er weer een snoek op. Groter als die van eerder. Ook deze snoek wordt geland. Nadat hij onthaakt is gaat hij netjes terug.
 En ik ben blij met de Abu ik kan nu al bijna mijn vingers niet meer krom krijgen van de ijsregen die nog steeds valt. Ik besluit nog even te zien of de andere snoek nog interesse heeft in het lepeltje. Ik gooi evenwijdig aan de oever en beging met draaien.
Dan gebeurt het. Het water achter de lepel begint te golven en flink ook. De golven gaan in de richting van het lepeltje. Dan of ik een boom haakt. De 5 grammer buigt en de slip van de 505 begint lijn af te geven. Gestaag maar niet snel. Wat ik ook doe het stopt niet. Aan de oppervlakte is niets te zien. Behalve mijn lijn die door het water snijdt. Dan besef de vis aan de andere kant dat er iets mis is. Mijn 5 grammer word haast dubbel gevouwen en de lijn afgifte van mijn slip kan het niet bij houden. Dan de redding de slinger een kwart slag naar achter en weer na voren. Dit gebeurt nog drie keer. Dan is uiteindelijk na een paar minuten is de lijn voor mijn voeten en ik pak het net. De vis heb ik dan nog steeds niet gezien. Ik besluit druk te zetten. Er verschijnt een stuk kop van een snoek en ik schep. Dat had ik beter niet kunnen doen. Ik had wel is waar mijn grootste pezon net bij mij maar de kop en een stuk lijf gaan erin maar de rest past echt niet meer. En van de rest is nog heel veel.

 Dan zie ik pas hoe groot deze vis is. Mijn net is vol maar het grootste gedeelte ligt nog in het water. Toen had ik een o kut momentje en in een vlaag van paniek probeer ik het voorste gedeelte uit het net te krijgen,. Ook de snoek heeft een zelfde momentje en draait en geef een klap met het achterlijf en probeert achteruit te komen. Hierdoor onthaakt hij zich en draait met zijn lijf de 16/00 lijn door. Met een wapperende lijn in mijn ogen en een lepel in mijn net zie ik de snoek in volle glorie langs de kant liggen. Een vis van dik over de meter. Vol bewondering kijk ik naar haar. Even maar en dan glijd ze weg het diepe weer in en mij achterlatend met gierende hart kleppen. Dit was zeker de grootste snoek die ik ooit had vast gehad heb op een 5 grams spinhengel. Gehaakt ook nog eens op een door mijn zelf gemaakte lepeltje. Ik mocht haar krachten voelen, haar drillen en bewonderen. Wat was dit vet kicken.Nadat ik weer op adem gekomen ben voel ik de regen door mijn trui sijpelen. Brr ijswater. Nu is het echt tijd om richting huis te gaan. Ik loop naar huis af en toe nog werpend. En zo geschied het en ik vang nog een leuk snoekje op het lepeltje op de valreep. 


Nadat ik ook het snoekje heb onthaakt en terug heb gezet kijk ik op mijn horloge. Alles heeft zich slechts in anderhalf uur afgespeeld. In anderhalf uur drie snoeken gevangen en een misser en een dikke meter verspeeld door eh hufterigheid?. Ik kan er wel om lachen. Ik weet dat mijn krokodil lepels top zijn evenals de oude Abu 505 in combinatie met 16/00 nylon op mijn 5 grammer. Een mooier moment om het roofvis seizoen voor mij af te sluiten had ik mij niet kunnen wensen.

9 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig verhaal van een superspannend avontuur John! Wat een mooi hengelmateriaal en een geweldige, door jou zelfgemaakte, lepel! Jammer dat die hele grote snoek niet aan land kwam maar wat moet je als je net al vol zit :)?
  Die lepels gaan nog veel vis vangen.
  Groeten van Ton.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie afsluiting van het seizoen en dat op prachtig materiaal !
  Groeten, Raymond.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig John - en nu op naar de karpers!

  Gr,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie snoeken op de vijfgrammer, John! Ook mooie lepeltjes, de actie straalt er van af. Wel apart zo'n gesloten molentje. Nooit mee gevist, toch eens proberen.

  Groeten van Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Ton dat gaan ze zeker doen. Ik ga er voor jou ook een paar maken.;-)

  ==========================================================================================================================
  Hallo Raymond een betere afsluiting had ik me niet kunnen wensen. Zeker ook een met een leer momentje.

  ==========================================================================================================================

  Ha Peter ik kijk er nu al naar uit. Eindelijk een jaar waar ik vanaf het begin kan vissen ;-)

  =========================================================================================================================

  Hallo Robert ik vind het lekker vissen. Zeker als je dan ook nog eens koude handen heb. Ik zeg gewoon doen. MVG john.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag John,
  Leuk verhaal, ook dat je de rode ABU 505 als spinmolen hebt ontdekt. Zeker met koud weer heel handig - maar hoe vond je de slip? Nog wat aan geknutseld? Ik heb er doorgaans 20-22/00 opzitten (onder een tien- of twaalfgrammer) om niet te veel in de problemen te komen met al dat gehaper! Of valt die van jou wel mee?
  Groet,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Wim mijn slip deed het redelijk. Misschien omdat ik de hele molen had schoongemaakt. Ik had hem flink laten weken in de WD 40. Het mooie is de extra slip als je naar achter draait op het moment dat dit nodig is.Ik moet nog wel vaker vissen met de molen om meer ervaring op te doen. Maar ik moet eerlijk bekennen dat het toch heel fijn vist. Ook met werpen en afstoppen van de lijn. Dat werk vrij direct. En volgens mij wat ik in oude stukken van internet heb gevonden is dat het kinken van de lijn ook wel vrij nihil is. Ik ben langzaam weer vliegen aan het binden en dobbers aan het maken van de schacht van de pauwen veertjes die ik dan als afval over houd. Maar ook een nieuwe lepel gemaakt. IK zal hier over op korte termijn een stukje schrijven. MVG john.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag John,
  Ik denk dat ik ook maar eens met WD40 aan de gang ga dan... Het gebruiksgemak én bijv. snel opstarten van je spinner zijn sterke punten van die ABU's. Dat van dat kinken klopt ook. Die extra slip vind ik eigenlijk alleen handig omdat de gewone slip toch niet zo heel betrouwbaar is...
  Benieuwd naar je stukje over die nieuwe lepel, ik ben ook een beetje lepelvissen aan het leren!
  Groet,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De dikste vissen worden altijd verspeeld. Jammer. Kon je geen kieuwgreep toepassen? Mooi dat je lepeltjes het goed doen.

  BeantwoordenVerwijderen