vrijdag 15 september 2017

Mijn nieuwe oude 5 grammer.Het is al weer  zo een anderhalve week geleden  dat ik s’ochtends  om vijf uur achter een bak dampende koffie zat , en uit verveling wat advertenties op marktplaats bekeek voor dat ik naar mijn werk moest. Plots viel  mijn oog op een fairplay 5 grams spinhengeltje uit eind jaren 60. Tenminste zo stond dat in de omschrijving die erbij vermeld stond vermeld. Nu zit ik niet zonder 5 grams spinhengeltjes maar iets viel mij op aan het hengeltje. Het hengeltje leek als twee druppels water op mijn oude 12 grammer uit die periode. 

Mijn oude 12 grammer
En deze was in dezelfde uitvoering als de oude 15 grammer van de meester zelf die ik eens in de oude winkel aan de Roelof Hartmanstraat  mocht vasthouden toen ik mijn 12 grammer had meegenomen. Ik wist toen niet precies of mijn hengel een 12 of een 15 grammer was. De oude hengel van Jan Schreiner en de kennis van natuurlijk John Schreiner brachten toen de uitkomst. Het was een onvervalste 12 grammer uit eind jaren 60 begin jaren 70. Ik besloot de verkoper eens te mailen of hij dit hengeltje nog in zijn bezit had. Na deze actie was het tijd om met de fiets richting het werk te gaan. Toen ik na een dag arbeid thuis kwam zag ik dat de verkoper mij had gemaild. Hij had de hengel nog. De hengel zou al drie keer eerder opgehaald worden door mensen die interesse hadden. En al drie keer was er niemand komen opdagen en was de hengel er nog al dus de verkoper. Voorzichtig mailde ik terug wat hij voor de hengel wilde hebben. Niet veel later kreeg ik een mail terug met een heel schappelijk voorstel. Voorzichtig aan vrouw lief de advertentie laten zien en daarna de mail van de verkoper. En met een blik in mijn ogen van die heb ik altijd al willen hebben kreeg ik groen licht en mocht de hengel kopen. Een aantal dagen later stond de postbode voor mijn deur met het verwachte pakketje. Een prachtige in goede staat verkerend 5 grammertje kwam uit de koker. Ik kon het ondanks dat niet laten en nam het hengeltje direct nog eventjes onder handen. Het kurk kreeg een schoonmaakbeurt ,de blank,ogen en de reel ringen. Nadat ik hiermee klaar was zag het hengeltje er nog veel beter uit.

Mijn nieuwe 5 grammer
De rest van de avond heb ik voor de buis gezeten lekker zwiepend met mijn nieuwe aanwinst. Een tik waarvan ik weleens hoor dat ik die niet als enige heb. Het hengeltje lag heerlijk in de hand. Wat mij direct al opviel was dat het kurkenhandvat een stuk dunner was als van de huidige hengels. Ook de oude blank was niet te vergelijken met de huidige hengels. Het hengeltje zou na de huidige maatstaven  eerder voelen als een drie grammertje dan als een vijf grammer. Nee, ik was echt blij met de hengel. Een hengeltje dat precies zo voelde zoals Jan Schreiner dat zo mooi in zijn boeken beschreef. Boeken uit eind jaren 60 en uit dezelfde periode als de hengel.Rooster technisch kwam er verder niets van vissen. Toen ik eindelijk vrijdag vrij was en in de ochtend de voedsel voorraad in huize van Gameren weer had aangevuld bleef er een vrije middag over. Erg aanlokkelijk om te gaan vissen was het niet. Het hemelwater kwam met bakken uit de lucht. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, de drang om te gaan vissen was te groot. Eerder in de week had ik mijn oude shakespeare 2200 molen een beurt gegeven. Het oude molentje paste ongeveer in de periode waarin de hengel moest zijn gemaakt. Dit model shakespeare molen is gemaakt in de periode van 1971-1974. Ik had verder de molen voorzien van een vers gevulde spoel met 16/00 nylon en hiermee was de oude shake klaar voor de strijd. Rustig zocht ik wat spinnertjes en lepeltjes bij elkaar. Bij het zoeken naar spinnertjes zag ik ze liggen, spinners die ik eerder al had gemaakt. Een tijdje geleden had ik een drietal 20 mm stompe terrible spinnertje gemaakt. Ik had deze voorzien van een door mij ooit verzonnen en geknoopte beatle bug om deze eens  te testen op dit model spinner. De beatle bug is al sinds jaar en dag een van mijn favoriete spinners als het gaat om baars vangen. Veelal viste ik met de 18 mm uitvoering op mijn twee grams spinhengeltje. Dit spinnertje heeft in de loop de jaren al vele soorten vis aan de kant gebracht. Ik besloot om juist met dit type spinner te gaan vissen maar nu in de stompe terrible 20 mm uitvoering.

Om niet helemaal doorweekt te worden trok ik mijn lieslaarzen aan en een regenjas die net over de laarzen uit komt.In de stromende regen verlaat ik dan het huis en loop ik naar een watertje in de buurt. Daar aangekomen hang ik het 20 mm spinnertje in de spelt en begin te vissen. Het kleine blad snort op de top van het oude hengeltje. Ondanks de regen sta ik hiervan te genieten. Vlak voor de kant wordt de 20 mm spinner gegrepen door een snoek die er direct vandoor gaat. Een mooie bocht in de 5 grammer vertelt mij dat dit een mooie snoek is. Na een leuke dril kan ik hem scheppen. Een mooie snoek van tegen de 60 centimeter heeft het af moeten leggen tegen het oude hengeltje en molentje. Nadat ik hem heb onthaakt zet ik hem weer netjes terug in zijn element. Wat is dit kicken zeg. Een foto kan ik niet maken daar regent het te hard voor. Ik heb slechte ervaringen met telefoons en regen. Rustig vis ik verder en niet veel later is het weer een snoek die zich meld. Nu en stuk kleiner maar de pret is er niet minder om. Dit herhaalt zich nog twee keer en de teller staat dan al weer op vier snoeken. Baars heb ik dan nog niet gezien. Ik weet in ieder geval nu al dat het spinnertje het enorm goed doet. Dan kom ik aan het einde van het watertje en ik besluit naar een wat verder gelegen groter water te lopen. Inmiddels begint het minder hard te regenen. En als ik bij het andere water kom is het bijna droog. Rustig vis ik het water af met het kleine spinnertje. Het eerste gedeelte is niets. Dan zo een beetje halverwege het water krijg ik een vinnige tik op de top van de oude hengel. Baars weet ik direct. Wat drilt dat lekker zeg. En dat ik nu op een hotspot staat blijk wel als ik nu de ene baars na de andere baars vang.

De eerste op de 20 mm stompe terrible met beatle bug
Ik staat te genieten. Dan komt ook nog eens een waterig zonnetje door en ik droog langzaam op. 

Dat er in dit water ook snoek zit blijk na een tijdje als ik een streep van rechts richting het spinnertje zie gaan. Kort hierna buigt de hengel in een stuk door en moet de oude shake even de slip in werking zetten. Iets waar de Shakespeare molens om bekend stonden en wat ook bij deze oude molen gewoon goed werkt. Na een mooie dril weet ik een mooie vis te landen. Het is wel grappig om te zien hoe het kleine haakje vast zit in zo een grote bek. Nu het droog is kan ik wel foto’s nemen en dat doe ik dan ook. 

op de stompe 20 mm terrible beatle bug spinner

 
Klein aas vangt ook ;-)
Ik staat te genieten. Heerlijk om zo het hengeltje in te kunnen wijden. Dan is het al weer tijd om richting huis te lopen. Zo nu en dan werp ik nog uit en vang nog wat baarzen. Ook een kleine waterwolf vergrijp zich op het laatste moment nog aan de 20 mm stompe terrible beatle bug. 

wie het kleine niet eert
Wat een heerlijke middag  zes snoeken en heel veel baars en een heerlijk goed werkend spinnertje erbij dat zowel al snoek als baars heeft gevangen. Ik ben blij dat ik vanmiddag de stomende regen heb getrotseerd het was het dubbel en dwars waard.Dan volgt er een werk weekend en als ik zondag middag word afgelost om twee uur neem ik de resterende uurtjes op. Ik heb zin om te vissen. Voor ik ga vissen ap ik Raymond. Raymond zit al weer een tijdje thuis met een blessure aan zijn knie. Ik krijg een berichtje terug van hem. Hij heeft al die tijd binnen gezeten en kan nu langzaam weer een beetje lopen en wil kijken of het gaat. Langer als een uur lopen kan hij zeker nog niet. Het zal echt maar eventjes zijn dat we samen kunnen vissen. Maar na een drukke dienst, ook al was hij twee uurtjes korter, maakt mij dat zeker niets uit en ben ik al lang blij dat ik even kan vissen met Raymond. Daarom besluiten we bij ons om de hoek een hengeltje uit te werpen. Het is heerlijk weer geworden met daarbij een zonnetje en een vleugje wind. Als we bij het poldertje zijn aangekomen beginnen we meteen te vissen. Beide hebben we gekozen voor een vijf grams hengeltje. Ik heb net als vrijdag de oude fairplay meegenomen.

 
Raymond in de mooie polder
We hebben al snel door dat de baars niet echt los is. Je voelt ze plukken aan het spinnertje maar vangen doen we ze niet. Tenminste ik niet. Het is Raymond die uiteindelijk wel een baarsje weet te verleiden. 


We besluiten de weg over te steken naar de andere kant van de polder. Hier loop het slootje waar ik met de kleine man recent heb gevist. Hier zitten altijd buiten veel baarzen en voorns en ook snoeken. Snoek van groot tot klein. Ik besluit met mijn 25 mm stompe terrible met de red head bunny streamer er achter te gaan vissen. Hetzelfde spinnertje waar ik onlangs een mooie snoek mee ving.

25 mm stompe terrible oud model zelfgemaakt blad met bunny bug streamer.
En dat het spinnertje vangkracht bezit bleek ook vanmiddag maar weer. Ik ving in  korte tijd vier snoekjes op het spinnertje. 


De baars deed het vandaag echt niet en het bleef bij de ene baars voor Raymond. Maar vier snoekjes en een baars in iets meer als een uurtje en in goed gezelschap maakte het een heerlijk uurtje waar we beide enorm van hebben genoten. Raymond bedankt hopelijk kunnen we snel weer.

Hierna moet ik de nachtdienst in en het is al woensdag middag als ik weer een beetje fit ben. Met opruimen van mijn kast had ik afgelopen week een oud lepeltje terug gevonden. Het is een Rudi Pontaine lepeltje uit Frankrijk. Hoe oud hij is weet ik echt niet. Maar ik denk zelf zo een 30 a 40 jaar oud. 

Het rudi pontaine lepeltje
Het lepeltje heeft de vorm van een Heinz lepeltje. Het lepeltje dat ik bezit heeft geen bevestiging gaten voor splitringen. Of het een misslag is geweest of dat ze vroeger zo verkocht werden durf ik echt niet te zeggen. Nu was ik tussen alle buien  toch al druk  bezig met lepeltjes te maken zoals ik ze recent had gemaakt en getest en om even tussendoor iets anders te maken besloot ik de Rudi pontaine na te maken. Nadat ik een model had gemaakt klopte ik deze in het model zoals als de Rudy Pontaine had.Ik was zelf best tevreden over het resultaat. Nadat ik klaar was had ik nog even tijd om ze te testen. Woensdags moet het hele peloton naar zwemles, een hele manoeuvre elke week weer met de kleine mannen. Maar ik heb het er graag voor over. Ik vind het belangrijk dat ze goed kunnen zwemmen. Dus er restte mij een klein anderhalf uur om ze door het water te halen. Dat moest voldoende zijn dacht ik nog want als het niet zouden doen zou ik binnen tien minuutjes weer thuis zijn. 

Voor de gelegenheid pakte ik net als eerder deze week de oude vijf grammer. Ik besloot omwille van de tijd naar een slootje te lopen op vijf minuten afstand van mijn huis. Daar aangekomen alles opgetuigd en het lepeltje in de spelt gehangen. De eerste ter water lating van het lepeltje deed ik vlak langs het kantje om goed te kunnen zien wat het lepeltje voor actie zou hebben. Het lepeltje had een totaal andere actie als de krokkodil en stickling lepeltjes. Maar wel een die er vangerig uit zag. Een schommelde actie en bij het laten zakken van de top een zwemmend dwarrelende actie achteruit. Voor mij was het een eeuwigheid geleden dat ik viste met de oude Heinz lepeltjes van Albatros. In mijn beleving leek de actie op deze lepeltjes van weleer. Het duurde ook niet lang voor ik een harde tik kreeg op het lepeltje. Door mijn polaroid bril zag ik een snoekje van zo een 30 cm snel weg zwemmen. Rustig viste ik verder en nog tweemaal zag ik een klein snoekje een poging wagen het lepeltje te pakken. Dat gaf mij in ieder geval het gevoel dat de lepels goed waren. Vlak voor het eind van de sloot kreeg ik een vinnige tik. Een baars die niet van het lepeltje af kon blijven meld zich.


En dan gaat het los. De ene na de andere baars vang ik. De weerhaakjes van de dregjes had ik gelukkig plat geknepen. Baars op het lepeltje had ik niet verwacht ondanks het een klein lepeltje is. 


Maar de baarzen zijn helemaal gek op het lepeltje.En dat er op dit stukje niet alleen baars licht blijkt als niet veel later zich wederom een snoekje meld. Deze blijft wel hangen.

Nadat ik deze heb onthaakt is het tijd om naar huis te gaan voor de zwemles. Te klagen over vis in een paar uurtjes verdeeld over een week heb ik zeer zeker niet. En wat was het  genieten deze week met de oude fairplay 5 grammer met het shakespeare 2200 molentje. Maar zeker ook met het nieuwe lepeltje en de 20 mm stompe terrible met beatle bug,allemaal weer hele goede kunstaasjes. Dat belooft nog wat.

8 opmerkingen:

 1. Aaaahhh, wat een fijne avonturen John! Wat een heerlijk hengeltje, top molen en perfect zelf gemaakt kunstaas. Mooier kan niet. Top!

  Groet van Ton.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk verslag weer John klasse .

  gr andre

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gefeliciteerd met je mooie nieuwe oude hengeltje, John! Hengel en vissen bijna even oud :-)

  Dat snoek niet vies is van kleine spinnertjes in dit jaargetijde ondervind ik op dit moment zelf met mijn nieuwe Rapier... ze knallen er op alsof ze weken niets hebben gegeten!

  Groeten van Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey John,

  Gefeliciteerd met je mooie nieuwe hengel. Ook mooi om te lezen dat je zelf gemaakte spinners en lepels het zo goed doen!

  Gr. Rene

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt mannen. Het is inderdaad een heerlijk hengeltje. Het is dik genieten nu en zeker met de zelf gemaakte aasjes. Het zal straks alleen nog maar beter worden als er meer water bevisbaar gaat worden. Hier in de polder zijn ze begonnen met schonen van de sloten. Het blijf heerlijk om aan de kleine aasjes zo veel verschillende vissen te kunnen vangen , iets wat maar weinig mensen (willen)weten. Laat staan dat ze vissen op deze manier.Erg leuk dat jij dat nu ook mag ervaren Robert op je Rapier en het kan beamen hoe leuk het is ;-) MVG John

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om te lezen hoe je experimenteert met die kleine lepeltjes, en met succes! Heb zelf ook nog een oud FP 5 grammertje, ooit gekocht in 1973. Jaren niet mee gevist, zal het hengeltje weer eens tevoorschijn halen. Groet, Martin.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Martin dank je wel voor je reactie. Ik zou zeker weer gebruik gaan maken van jouw oude 5 grammer. Het zijn heerlijke hengels om mee te vissen. Het is zonde als hij ligt te verstoffen. Als je passend kunstaas zoek ,ik weet wel iemand ;-). MVG John.

  BeantwoordenVerwijderen