zondag 15 oktober 2017

De nieuwe slanke 30 mm terrible.Het is zondag morgen 15 oktober als ik al heel vroeg in de morgen wakker word. Het is weekend en ik ben vrij. En ik had mezelf beloofd vandaag te gaan vissen. De weergoden hadden een hele zonnige dag voorspeld een dag waar ik dus even niet op zat te wachten. Ik ben meer van een wolkje en een kabeltje als het om vissen gaat. Ik had het idee gevat vroeg op pad te gaan vandaag. Maar dat liep even helemaal anders. Vroeg in de ochtend app ik Raymond of hij vandaag kan vissen. Al snel krijg ik een antwoord. Raymond kan vanaf 1 uur vissen tot 3 uur in de middag. Ik besluit ook geen hele dag te gaan en doe in huis nog het een en ander. Als ik klaar ben is het al slechts negen uur. Ik zit aan tafel achter een bakkie zwarte koffie en zit weg te dromen. Dan herinner ik mij twee oude terrible spinners welke ooit in mijn vitrine kast hadden gelegen. Ik besluit ze op te zoeken en na niet al te lang vind ik ze. Een koperen en een zilveren 35 mm slanke terrible.

De oude spinners
Deze spinners zijn totaal anders dan dat ik normaal gewend ben. Deze zijn voorzien van een ruiter en hebben net als de Ben pont spinners een haak welke direct vast zit op de as. De haak is voorzien van twee witte veren. Langzaam bekijk ik de spinners en zie hoe ze gemaakt zijn. Ik heb de spinners al zo een 15 a 20 jaar in mijn bezit en ik weet niet eens meer hoe ik er aan gekomen ben. Laat staan dat ik weet wie ze gemaakt heeft.Als iemand enig idee heeft hoor ik dat graag. Ik krijg het idee om soort gelijke spinners te maken voor mijn vijf grammer. Maar dan niet in de 35 mm uitvoering maar in 30 mm versie. De 30 mm versie van de slanke terrible moet ook heel goed te vissen zijn op een vijf grams spinhengel volgens de oude boekjes van Jan Schreiner. Ik zoek wat haken op en pak een stuk verenstaal. In tegenstelling tot RVS is verenstaal harder enkel als je het nat op berg krijg je oxidatie wat je er overigens zo af veegt. Dit is hetzelfde spul wat Jan Schreiner vroeger gebruikte om spinners te maken. Te vaak heb ik mijn spinners gemaakt op RVS na een aanbeet van een snoek als een golf uitvoering terug gekregen. Wat vaak het einde van de spinner betekend. Met verenstaal is dit vele malen minder dus neem ik wat oxidatie op de as voor lief. Oxidatie die overigens totaal geen kwaad kan en wat je er zo van af veegt.Ik begin met de haken op een as vast te maken.


Dan bind ik de veren in en dan volgt de tube over de steel van de haak. Vier stuks maak ik er. 


Dan teken ik ook vier stuks 30 mm slanke terrible bladen op een stukje messing af. Rustig begin ik de bladen uit het metaal te halen waarna ik de ruwe vorm in een gladde vorm vijlt.

30 mm afgetekend
Dan boor ik de gaatjes en klop de bladen op mijn manier in vorm. Niet met twee facetten en een cup aan de onderzijde maar een blad met drie facetten.  Ik heb het idee dat deze bladvorm nog meer trilling en licht effecten af geeft in het water. Het is wel iets arbeids intensiever maar ik heb even de tijd. 

De vier 30 mm bladen in vorm
Nadat de bladen geklopt zijn zet ik de spinners in elkaar. En ik ben eigenlijk heel tevreden met het resultaat.

De spinners gereed
 Het is rond half een als ik mijn  shake onder de oude vijf grammer hang. Nadat ik een staaldraadje heb bevestigd hang ik een van de nieuwe spinnertjes in de spelt. Rustig neem ik thuis afscheid en bestijg mijn Harley Trapson. Rustig fiets ik dan richting Raymond. Ik zie dat ik wel enigszins vroeg ben en besluit in een slootje bij Raymond om de hoek eens te zien hoe de spinner het doet. Ik ben verbaasd. Ik had hiervoor nog nooit met een terrible spinner welke aan een ruiter bevestigd was gevist. Maar ook deze versie begint te draaien zodra hij het water raakt. Sterker nog ik heb het idee dat deze zelfs nog beter draaien. Na de tweede worp is het raak. Een leuke snoek heeft de spinner gepakt nadat deze enkele slagen naar beneden gedraaid had nadat hij het water aan de overzijde van het watertje had geraakt. Ze doen het dus en ik staat te genieten. Niet veel later kan ik een leuke snoek scheppen. Dat geeft een mens vertrouwen.

De eerste snoek op de nieuwe spinner
Niet veel later duikt er weer een snoek naar het spinnertje. Maar wel een die net iets groter is als het spinnertje. Hij mist en houd het hierna toch voor gezien deze kleine waterwolf. Dan is het een uur tijd om Raymond op te pikken. Raymond staat al klaar. En na elkaar te hebben begroet en ik hem ook twee van de nieuwe spinnertjes te hebben gegeven springen we op de fiets richting de polder. Met als doel wat baarzen te gaan vangen. Onderweg vertel ik hem hoe goed de nieuwe spinnertjes het doen. Kort hierna komen we op een mooie stek. Hier heb ik al vaker vele mooie baarzen gevangen. Raymond moet zijn hengel nog optuigen. De hengel die hij heeft meegenomen is een splitcane BB2 gemaakt door Eric Terluin. Ik werp ondertussen mijn oude 5 grammer uit en direct is het raak op de spinner. Een baars kon ook niet afblijven van de nieuwe 30 mm slanke terrible spinner. En zo vang ik de ene baars na de andere.Raymond die dan is opgetuigd vang ook regelmatig baars.

Ook Raymond vangt regelmatig baars.
 Dit is vet genieten. Dit had ik ook niet verwacht met dit weer. Al een snoek en nu aan de lopende band baars.


Na verloop van tijd houden de baarzen het voor gezien en wij besluiten verder te fietsen. Zo nu en dan stoppen we om even te vissen en vangen we nog een baars. 


 Dan is het tijd voor Raymond om naar huis te gaan. Ik fiets mee tot aan zijn huis. Het is rond half vier als we daar aankomen. Ik besluit nog een half uurtje op een andere stek in de buurt te vissen. 

Nadat ik daar ben aangekomen duurt het niet lang voor ik weer een aanbeet krijg. Geen baars deze keer. De oude vijf grammer word in een mooie bocht getrokken. Een dikke snoek heeft zich meester gemaakt van het kleine spinnertje en vecht nu tegen de hengel. Een gevecht dat de hengel wint en ik kan uiteindelijk een mooie snoek landen. 

Rustig vis ik verder. Nog twee maal krijg ik nog beet. Geen baars maar twee kleine snoekjes kunnen ook niet van de spinner af blijven.En dan is het voor mij ook tijd om naar huis te gaan. Wat een heerlijke middag. Een heerlijke spinner erbij die ontzettend goed draait en zeer beslist ook goed vangt. Ruiken is hangen door deze constructie.Maar niet alleen dat. Door de constructie is het ook nog eens heel gemakkelijk te onthaken. De as van de spinner werkt als een soort hefboom waardoor je de spinner heel makkelijk uit de bek van een vis haalt. Een zeer prettige eigenschap kan ik je wel zeggen. Het maakt het onthaken een heel stuk makkelijker.Vanmiddag mocht ik vele baarzen en vier snoeken vangen op het nieuwe spinnertje. Ik loop nu al met het idee deze uitvoering ook te gaan maken in de 35 en 45 mm uitvoering. Maar voordat ik dat gaat doen zit ik voorlopig na te genieten van een heerlijke middag in de polder. Raymond bedankt voor de gezellige middag.

6 opmerkingen:

 1. Hallo John,mooie vissen en een heerlijk verslag weer ,gave spinners dit , en dat zal inderdaad wel lekker onthaken zo direct op de as,een terrible met ruiter vind ik ook beter draaien hoor,het is misschien niet orgineel [een kleine verbetering kan geen kwaad toch? ] ik had ook het idee soms dat hij beter haakte omdat hij minder weerstand met een ruiter had, kortom weer een mooi stukje huisvlijt waar je weer een vinkje achter kan zetten.

  met vriendelijke groet Andre

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Was weer genieten en weer een super spinner !
  groeten, Raymond.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig John en Raymond!

  Groeten van Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk, John. Ik ga dat ook eens proberen, de haak fixeren op de as.

  Groeten van Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig John en op mooi materiaal in een mooi landschap en met goed gezelschap, dan blijft er maar één ding over : GENIETEN!

  Groet, Lolle

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag John, ik heb net je blog ontdekt en heb al veel artikels gelezen. Wat een zalig water, leuk materiaal heb je en wat een prachtige spinnertjes maak je daar zelf. Heb je een artikel waar je beschrijft hoe je ze maakt en welk materiaal je gebruikt (dikte messing, plooien plaatjes..).
  Ik denk dat elke visser het meteen voelt kriebelen na het lezen van je artikels, ik alleszins!

  Groetjes!

  Hannes

  BeantwoordenVerwijderen