zondag 23 februari 2014

tandem streamertjes

Het is al weer even geleden dat Peter voor mij een rolletje 16/00 stilon mee had genomen bij John Schreiner vandaan. De stilon had ik op een ondiepe luxor spoel gedraaid en deze op mijn oude zwarte luxor special molen gezet. De spoel had ik eerder gepolijst,hierdoor werkte de slip super goed in combinatie met de oude luxor special. Ik vis graag met oude molens op mijn glas en splitcane hengels ,maar dan moet wel de slip goed werken.  Lijn breuk of vis verspelen door een happerende slip hoef van mij ook niet zo.

Door een vervelend ongelukje kneusde ik begin vorige week twee van mijn vingers . Hierdoor kon ik even niet zo uit de voeten met binden en vissen. Gisteren eigenlijk voor het eerst voorzichtig weer wat gaan binden. Ik had het idee opgedaan om een tweedelig streamertje te maken voor de vijf grammer. Ik had dit idee vorig jaar december al en had toen  in een wol winkeltje in Delft wat wol besteld om te binden. Een soort langharig chennile wol. In wol winkels ook niet goedkoop maar dan heb je tenminste nog een hele bol wol.


Gisteren was ik in Delft met mijn vrouw en kids en kon gelijk de door mijn bestelde wol ophalen. Thuis gekomen kon ik niet wachten en maakte ik twee tandem streamers voor de vijf grammer. Een in een rode wol uitvoering en een in een  groene uitvoering.

De groene uitvoering.


Goed merkbaar dat je wat vingers niet optimaal kan gebruiken bij het binden maar gelukkig lukte het wel. Het resultaat mocht er wezen. Twee mooie nieuwe streamertjes.


Toen iedereen hier vanochtend wakker werd had ik er al een halve dag op zitten met mijn vrouw. De kids zitten in vakantie modus en waren rijkelijk laat op vanochtend. Het is dan ook even na elven als ik vraag aan mijn vrouw of ik de streamertjes die ik de avond er voor had gemaakt kon gaan testen voor het middag eten. Iets meer als een half uur dat moest te doen zijn.

Ik wilde vandaag met de splitcane op stap. Onder deze hengel werd de zwarte luxor de luxe gehangen in combinatie met de ondiepe spoel met 16/00.  De splitcane ligt mooi in balans met de luxor er onder.

Aan de waterkant gekomen snel begonnen met de rode uitvoering van het nieuwe tandem streamertje. Wat een onwijze actie heeft dit tweedelige ding zeg. Als een mini paling kronkelt het streamertje door het water. Had de gewone bunny bug al een super aktie, deze nieuwe streamer overtreft deze zeker. Dat belooft wat. En snel kijk ik of de groene uitvoering ook zo een super actie heeft voor ik weer terug wissel naar de rode uitvoering.

De rode uitvoering .


 Ook deze groene heeft dezelfde aktie als de rode geweldig . Echt genieten als je iets maakt wat het goed doet. Tenminste als wij denken dat iets goed is. Uiteindelijk is het altijd de vis welke het laatste woord heeft en bepaalt of iets goed is of niet.

De laatste dagen lopen de vangsten aardig terug. Tenminste dat hoor ik veel de laatste dagen. Hoge themperaturen zijn hiervan waarschijnlijk de oorzaak en hebben de vis al in paai modus gezet. Zeker in de ondieper watertjes. Deze warmen eerder op als de diepere en hier paaien ze eerder als in het koudere water. De hoop iets te vangen heb ik al helemaal niet. Zeker ook niet gezien de tijd die ik heb. Maar het maak mij niets uit ,heerlijk even genieten  langs de waterkant.

De rode uitvoering van de streamer is goed te volgen,hij kronkelt als een slang door het water. Af en toe laten vallen en dan weer optikken. De snoekie Yuki techniek. En dat deze werkt blijkt ook vandaag weer. Nadat de streamer een glijvlucht naar de bodem heeft gemaakt.Tik ik hem op. Prachtig om te zien hoe het streamertje kronkelent naar de oppervlakte zwemt. Deze bereikt hij echter niet. Een schim vanuit het niets. Weg streamer. In een reflex zet ik de haak. Volkomen verrast. Zzzzzzzzz gaat de slip,de splitcane hengel staat inmiddels in een mooie bocht. Een mooie krokko heeft mijn streamertje goed gekeurd en hoe. Het klein nood is niet meer te zien. Het zit verscholen tussen de kaken van de krokko. Wat kicken zeg. Tot driemaal toe moet de oude luxor zijn slip laten werken maar uiteindelijk moet deze mooie snoek buigen voor de splitcane en de luxor. Voorzichtig land ik deze mooie krokko. Wat is ze dik. Voorzichtig doe ik haar bek open. Het streamertje zit met de voorste haak tegen haar gehemeltje geplakt. Het kost ook nauwelijks moeite het kleine haakje te verwijderen. Na haar te hebben bewonderd gaat ze snel terug om hopelijk nog voor veel nakomelingen te zorgen.

En ik? Ik vis nog even met de groene tandem streamer en dan is het voor mij echt de hoogste tijd om naar huis te gaan. En met een heerlijk voldaan en tevreden gevoel doe ik dat ook.


De groene uitvoering in actie.

2 opmerkingen:

  1. Hoi John,

    Mooi staaltje vakmanschap ! Knap hoe je het iedere keer weer voor elkaar krijgt .Je zal het niet geloven, maar afgelopen weekend heb ik mijn vingers gekneusd, waardoor het vasthouden van een hengel lastig wordt. Hoop echter snel, iets met je af te kunnen spreken.

    Raymond.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Raymond dat is minder en goed pijnlijk. Ik kan gelukkig weer aardig uit de voeten al blijf het wel gevoelig. Beterschap. MVG John.

    BeantwoordenVerwijderen