zondag 2 maart 2014

De hengel en zijn verhaal

Heel veel jaren geleden toen ik langzaam begon met vliegvissen omdat ik wat wilde doen in de gesloten tijd kreeg ik voor mijn verjaardag een vliegenhengel aftma 6. Een mooie hengel. Zwart van kleur en mooie donker rode wikkelingen. De hengel deed zijn werk, maar werd in de loop der jaren naar de achtergrond geschoven door nieuwere aanwinsten. En zo als dat vaak gaat eindig je werkeloos in een hoek. In deze hoek had hij een aantal jaar gestaan.

Een jaar of zes geleden zag ik op marktplaats en advertentie staan. iemand zocht een vliegenhengeltje en wilde deze ruilen voor een oud snoekbaars hengeltje. Deze persoon woonde een klein half uurtje rijden van hier. ik besloot te reageren. En om een lang verhaal kort te houden verhuisde de vliegenhengel en werd ik een snoekbaars hengeltje rijker.

 Niet veel later stond ik met het snoekbaars hengeltje te vissen. Een ouwetje van uit de jaren 70 van vorige eeuw. Het duurde niet lang of er kwam een oudere man bij mij kijken. ik zag dat hij het hengeltje in zich op nam tot hij met tranen in zijn ogen zei,zo een had ik er ook. Jaren geleden brak ik de top vertelde hij mij. Al die jaren ben ik al op zoek naar dat hengeltje. Het was mijn lievelings hengeltje.Je doet hem zeker niet weg zei en ik zag de teleurstelling in zijn ogen. Ik liet mijn vissershart spreken en ging zonder hengel naar huis terug.

Vaak moest ik eigenlijk terug denken aan mijn oude vliegenhengel. Zeker toen ik drie jaar geleden weer een aanval van het vliegvis virus kreeg en op karper viste. Wat had mijn oude vliegenhengel hier voor geschikt geweest. En een vorm van spijt werd mijn deel. Maar ja gedane zaken nemen geen keer en we doen allemaal wel eens iets weg waar we later spijt van hebben. That's live.

Twee jaar geleden kocht ik een molen voor mijn spinhengel. Ik kocht deze op zicht, een prachtig juweel.
Echter was het niets de molen voor de hengel waarop ik hem wilde gebruiken. Hij was net te groot en lag niet lekker onder de hengel. Nadat ik me bewust werd dat het niets tussen ons kon worden besloot ik hem via marktplaats aan te bieden. Daar de molen er niet een was vanuit het duurste segment besloot ik er ook bij te zetten eventueel ruilen met ander visgerei in overleg bespreekbaar.

Ik kreeg een mail van iemand die wel wilde ruilen voor een vliegenhengeltje. Ik ging hiermee akoord. Een vliegenhengel zou ik mogelijk eerder gebruiken dan de molen hier op de kast die lag te verstoffen.Op een vrijdagavond toen ik vrij was kwam de man bij mijn thuis met de vliegenhengel.


Dit is hem zei hij nadat hij hem uit gepakt. Ik heb er met veel plezier mee gevist en hij wilde nog verdere uitleg geven. Ik was met stomheid geslagen. Ik ken die hengel zei ik tegen de man. Hierop zei deze ik heb hem jaren geleden geruild voor een snoekbaars hengel. Kippevel kreeg ik en vertelde de man dat het mijn oude vliegenhengel was en dat ik die jaren geleden had geruild. Ook de man was met stomheid geslagen.
Of ik dan nog wilde ruilen. Nou en of. De vliegenhengel had wel veel glans verloren en de wikkelingen van de ogen waren versleten. Ook de pen was zover afgeleten dat de delen los zaten. Dat alles kon mij niet schelen. Ik had mijn oude vliegenhengel terug.

Een goede kennis van mij Peter een hele goede hengelbouwer wilde zich wel ontfermen over de vliegenhengel. Peter nam de hengel mee naar huis. In een weekend kort hierop belde hij mij of de hengel paars gewikkeld mocht worden. Ik vond dit geen probleem. Ik  wist dat het niet zou uitmaken wat de kleur ging worden. Peter heeft er zeker kijk op en ik vertrouwde hem blind dat hij er op zeker iets moois van zou maken.

Een tijdje later stuurde hij foto's van een totaal gereviseerde vliegenhengel. Prachtig gewikkeld en gelakt. Weer als nieuw. Wist je dat de blank waar de hengel mee gemaakt is een Hardy blank is vroeg hij. Nou dat wist ik dus niet .het maakte mij eigenlijk ook niet zo veel uit ,maar bijzonder vond ik het wel. eigenlijk een nieuwe Hardy glashengel.

De wikkelingen  van de vliegenhengel.

Nadat Peter de hengel had meegenomen vorig jaar heeft hij nog  heel even werkeloos gestaan. Tot op 28 Februari. In de middag wilde ik even gaan testen met de hengel. Lekker wat streamertjes meegenomen en naar een vijvertje hier achter het huis gegaan. Leker zwiepend met de hengel en streamer liep ik te genieten. Nadenkend over hoe bizar het was verlopen met de hengel. En hoe blij ik was hem weer te mogen hebben..


 Niet veel later gooide ik de streamer schuin over midden van de vijver. Zo een twee meter uit de kant lag een bos takken. Behendig stuur ik de streamer hier langs. Een schim vanuit de takkenbos. Een schim die vol over de streamer vloog. Lijn vast houden de hengel heffen en ja HANGEN. Direct boog de vliegenhengel en liet ik langzaam de lijn door mijn vingers glijden. PFFFF wat een geweld aan de andere kant van de lijn. Snel draaide ik de losse lijn op. De snoek ging er van tussen en een paar meter lijn liepen van mijn reeltje af. Vingers op de spoel en weer lijn winnen. Het duurde voor mijn gevoel een eeuwigheid,maar uiteindelijk kon ik de snoek landen.
Een mooie snoek die na meten 86 centimeter bleek te zijn.

De eerste vis gevangen op mijn oude, nieuwe vliegenhengel. Ik ben blij dat ik hem weer in het bezit heb.  


3 opmerkingen:

 1. Hallo John,

  Wat een ongelofelijk verhaal. Heel mooi dat je meteen zo'n mooie snoek ving op de gereviseerde vliegenhengel. Nog veel plezier er mee!

  Groeten van Ton.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig verhaal, John. De vlieghengel en jij zijn voor elkaar bestemd; doe hem nooit meer weg!

  RobertHil

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Ton en Robert,het is inderdaad een bizar verhaal,hoe groot is de kans dat je na jaren je eigen hengel terug krijg.Het heeft zo moeten zijn denk ik. Het geeft wel een apart gevoel moet ik zeggen. Maar weg gaat hij nooit meer. Nu nog even wachten en dan mag hij mee vliegvissen op karper.Ik ben benieuwd. MVG john.

  BeantwoordenVerwijderen