dinsdag 3 juni 2014

Een nieuw seizoen


Een nieuw seizoen een nieuw begin ,zaterdag 31 mei 2014.  28 februari 2014 had ik mijn laatste wapenfeit. Een mooie snoek op de vliegenhengel. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in de gesloten tijd weinig tot niets heb kunnen doen. Een zenuwbeklemming in mijn nek was hiervan de oorzaak. Constant slappende handen. Nu na vele afspreken met de fisio gaat het langzaam iets beter. Hellemaal stil heb ik ook niet gezeten.

Een paar weken geleden ben ik voor het eerst er op uit geweest met de penhengel op karper samen met Peter Linzell. Peter heeft mij die dag wegwijs gemaakt in het karper vissen. Vier oer Hollandse boeren karpers mocht ik vangen in het mooie Noord-Holland in een ongerepte polder. Ik moet zeggen dat ik er van genoten heb en er een verslaving bij heb. Struinend met pen en korst op karper is zo ontzettend spannend. Twee weken geleden heb ik op een zaterdag heel vroeg ook een mooie Schiedamse karper mogen vangen van wel 85 centimeter. Echt bizar wat een vis was dat. Nadat ik de vis had terug gezet leek het of er een knop werd omgezet. Als op commando zag ik vanuit het niets tientallen karpers rijen en paaien. Een machtig gezicht,wat mij ook verder deed besluiten ze met rust te laten. Al denk ik niet dat ik er een had kunnen vangen.


De laatste zaterdag van mei,nationale hengelsportdag,hoera we mogen weer. Helaas voor mij was deze dag al volgepland en vissen stond er niet bij. Er bleef maar een oplossing over en dat was heel vroeg opstaan. Nou om zes uur stond ik in de polder. Wat is dat toch mooi (niet het vroege opstaan overigens). Ik was al door dichte mist heen gereden en kwam op plaats van bestemming aan. Daar heb ik eerst zitten genieten van alles om mij heen. Wat een schoonheid de polder met al zijn bewoners die ook net leken te ontwaken.

Rustig tuigde ik mijn 3 grams splitcane hengeltje op en zette mijn oude mitchell 308 er onder. Volgespoeld met verse 14/00 nylon.  Gewapend met beatle bugs, sanbornspinners en bunny spinnertje voor de 3 grams hengel trok ik de polder in. Kraakhelder water geen vis te zien. Geen tik van een baars en geen enkele voorn te zien.

Na een uur lekker hebben te gestruind en genoten te hebben van alles om mij heen had ik nog geen tikje gehad. Ik besloot eens te kijken hoe de bunnystreamer het deed op de drie grams splitcane hengel. Een paar worpen verder wist ik het,hij deed het super en was goed te werpen met het hengeltje. na nog een kwartiertje te hebben geworpen zag ik dat het al tegen achten was. Ik besloot langzaam terug te gaan en het laatste uur bij mij om de hoek te proberen.
Het was echt een van de laatste worpen, de lijn ging er vandoor en de splitcane begon te buigen trrrrt de slip van de benjamin. Een snoek ,verbaasd als ik was begon ik met de dril. Deze polder krokko had er zin in en knokte lekker op het lichte hengeltje. Het hengeltje en de mitchell 308 benjamin bleken uiteindelijk de langste adem te hebben en kon de snoek worden geland. Een mooie snoek van in de 60 centimeter,de eerste van het nieuwe seizoen.
Snel ging ik  richting het watertje vlak bij mijn huis. Daar werden ook de eerste baarzen en baarsjes gevangen. Wat een heerlijk gevoel op een splitcane hengeltje. Iedere venijnige tik die vriend baars uitdeelde voelde je er op. Heerlijk stond ik te genietenlangs de waterkant in een waterig zonnetje wat een beetje begon door te komen.

Niet veel later hoorde ik de kerktoren slaan. Negen keer. Voor mij het signaal om naar huis te gaan om de rest van het programma af te gaan werken.  Maar  met een mooie snoek en een stuk of vijftien baarzen en baarsjes een heel goed begin van het nieuwe seizoen. Voldaan ging ik naar huis en na een lange periode eindelijk weer opgeladen met vitamine V.

5 opmerkingen:

 1. Hoi John,

  Fijn om weer een verslag te lezen in/op jouw digitale dagboek. En wat voor een!

  Gr,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een mooi nieuw begin, John!

  RobertHil

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verhaal John en goed gevangen!

  Groeten van Ton.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi John,
  Goed om te horen, dat het weer beter gaat. Wederom een sfeervol verhaal.
  Groet,
  Raymond.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Peter dank je wel,ik hoop dat we snel weer kunnen op karper.

  Hallo Robert zeker, niet verkeerd.valt niet mee veel water is dicht gegroeid hier.

  Dank je Ton.

  Hallo raymond dank je wel. Laat me even weten als je tijd heb dan gaan we noord even samen onveilig maken.

  BeantwoordenVerwijderen