maandag 24 augustus 2015

De verschrikkelijke 25 mm


Het is zaterdag avond als ik niet stil kan zitten en voor ik er erg in heb  en als ik dan een plaatje koper in mijn handen heb,besluit ik maar om spinner blaadjes te maken. Mooie koperen 25 mm terrible bladen voor het lichte werk op baars. En zo maakte ik op mijn gemak wat van deze kleine blaadjes. Dat als je bezig ben de tijd snel gaat bleek wel want toen de blaadjes naar mijn zin waren was het al tegen 12 uur, bedtijd.


 Nadat dat ik zondag ochtend eerst lekker gedoucht had en een ronde had gemaakt met onze Duitse herder besloot ik vliegen te gaan binden passend bij de spinner blaadjes. Omdat ik met deze spinnertjes baars wilde vangen,voor zover je dat al te willen zou hebben. Koos ik voor veel rood. Een kleur die het goed doet op vriend baars. Volgens sommige biologen stamt dit uit de jeugd van de baars daar ze zich veel voeden in deze fase van het leven met muggen larve. Of dit zo is?...Ik weet het niet maar dat ze gek zijn op rood is een feit. Ik maakte  dus vliegjes met een rood staartje en een rode hackle. Ongewild bleek al dat rood ook nog mooi te staan bij het koperen blad. Mooi want het oog wil ook wel eens wat ;-). Vervolgens heb ik de spinnertjes in elkaar gezet. 


Aan het begin van de middag heb ik dan even tijd om ze nat te gaan maken. Het is de eerste keer dat ik de 25 mm terrible spinnertjes laat zwemmen. Thuis pak ik mijn door Eric Terluin van Flevocane gemaakte BB1. Ik hang er mijn Penn molentje onder waarop 14/00 nylon gespoeld zit wat goed is voor de 1,5- 4 grammer van splitcane.


 Aangekomen bij een van de weinige watertjes bij mij in de buurt waar nog te vissen is werp ik het klein nood in het water.
Net als de door mij eerdere geteste terrible spinners welke ik zelf had gemaakt begint ook dit kleine spinnertje te draaien bij het raken van de oppervlakte. Ik zie het kleine spinnertje draaiend naar beneden glijden in het enigszins troebele water wat door de regen van de nacht er voor kwam. Dan een felle tik op de top van mijn BB1. Hangen. De eerste baars die niet van het spinnertje af kon blijven meld zich boos bonkend op de top van het lichte hengeltje. Wat een heerlijk gevoel als je met dit materiaal vist.


Dat ik op een goede stek staat heb ik al snel door. De ene na de andere baars meld zich. En ik.? Ik sta te genieten. Ultra licht vissen is zo ontzettend gaaf. Iedere vis groot of klein kan laten zien wat hij waard is.Heerlijk.


Nadat ik ongeveer drie kwartier flink baars heb gevangenen duikt er vanuit het midden iets naar het kleine 25 mm terrible spinnertje. Een grote zilveren schim draait vanuit het niets omhoog  naar het spinnertje. Dan is het spinnertje weg. Het dunne lijntje loopt strak. Mijn hart zit in mijn keel. Want als iets mooi om te zien is vind ik het wel dat een snoek je kunstaas pak vanuit het niets. Het dunne topje van het splitcane hengeltje gaat krom en word in een mooie bocht getrokken om vervolgens kort hierna weer recht te schieten. Los... Ik besef dat de snoek niet eens gehaakt was en niet eens door moet hebben gehad dat hij een stuk kunstaas los in zijn bek had liggen.


Na nog tien minuten te hebben gegooid waarin geen vis zich meer meld heb ik het idee dat de baarzen eieren voor hun geld hebben gekozen en uit de omgeving van de snoek zijn gegaan.En ook de snoek heeft geen interesse meer in het spinnertje. Ik zelf sta nog te genieten van het uurtje vissen en alles wat ik mocht vangen. 
Dan haal ik het spinnertje van de lijn en vind dat het wel mooi geweest is zo. Dan voel ik mijn vest iets harig. Het blijkt een streamertje te zijn welke ik speciaal voor de 3 grams spinhengel gemaakt had. Ik besluit hier nog een keer mee te gooien. 
Nadat ik streamertje nat had gemaakt werp ik hem schuin weg over het brede water. Het streamertje land ondanks de wind die flink aan het aantrekken is aan de overzijde van het water. In het midden verschijnt een grote kolk gevolgd door een kromme hengel en een gierende slip. Hangen. Nu is het wel raak. Na een rustige mooie dril kan ik hem scheppen. De snoek die zo even het 25 mm terrible spinnertje wilde hebben en niet gehaakt werd is nu wel goed gehaakt.Na netjes onthaakt en terug gezet zijn ga ik wel richting huis. Naar huis met een heerlijk gevoel. Een gevoel van vitamine V(is).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten