maandag 7 september 2015

Home made Stikling lepels.

Het is al weer even geleden dat ik van Daan een grote Delfin Stikling lepel kreeg nog in de originele verpakking met opschrift Lette Dorgesluk. 
Dit houdt in dat dit een lichte versie van deze lepel is. De versie waar wijlen Kees Ketting zoveel over had geschreven en geprezen. Deze grote stikling wilde ik in de verpakking houden en hij kreeg een mooie plek in mijn vitrine kast.


Een aantal weken geleden werd ik verrast door Joop. Joop had mijn een originele Stikling voor de 10 grams hengel gestuurd. Ook een zo geheten Lette Dorgesluk. Deze lepel was er een die ooit in het bezit was geweest van Kees Ketting. Al jaren had ik gezocht naar deze lepels en ik was al blij toen ik vorig jaar ontdekte dat ze weer verkocht worden. Helaas alleen de zwaardere versies. Maar niet te min zijn dit ook vangers van de bovenste plank gebleken. Iets waar ik in een eerder stukje al eens iets over had geschreven.Graag wilde ik kijken hoe deze lepel viste. Maar het idee hem kwijt te kunnen raken weerhield mij hiervan. Na jaren lang zoeken was ik zelf nog nooit een originele stikling lepel tegen gekomen. Ik was dan ook enorm blij met de twee lepels welke ik had gekregen. Nee, als ik er al iets mee wilde moest ik zorgen voor lepels waar ik wel mee zou kunnen vissen. Maar een stikling na maken dat zou niet mee vallen.Als je de stikling lepel goed bekijkt zie dat deze een lichte banaanvorm heeft maar dan ook nog eens een met een V-vorm. Een V-vorm zoals een kiel van een boot. Ik ben beslist geen metaal bewerker maar van huis uit gewoon een agrariër maar daardoor juist wel de drive om te denken in oplossingen en aanpakken. Ik heb in mijn directe omgeving ook niemand die in de metaal bewerking zit die tips en tools kon geven.

Maar met een gezonde dosis frisse moed en doorzetting vermogen ben ik aan de slag gegaan. Met hamers, ijzerzaag en vijlen ben ik begonnen aan de klus. En ik kan zeggen dat viel zeker niet mee.


 Nog geheel in ruwe vorm.


    Klop klop het word een lepel
 En klaar en in de juiste vorm.

              Na enige arbeid het eerste resultaat.

Maar na veel proberen zonder op te geven lukte het me. Mijn home made stikling lepel was geboren. Ik maakte er twee. Twee die in mijn ogen redelijk overeen kwamen met het origineel welke ik van Joop had gekregen.

 Nadat ik de lepels had voorzien van splitringen, wartel en haak lag ik ze op de digitale weegschaal. Deze gaf slechts vijf gram aan. Vijf gram en dat terwijl de originele Delfin Lette Dogesluk van Joop tien gram woog. Mijn lepel was dus de helft lichter dan het origineel. Als deze lepel het zou doen zou hij uitermate geschikt zijn voor hengels met een vermogen vanaf 5 gram. En als het origineel al traag te vissen zou zijn zou er met mijn creatie nog trager te vissen moeten zijn. Maar dat waren allemaal nog maar de ideeën die door mijn hoofd spookte. Om uit vinden hoe dat in de praktijk uit zou pakken moet je toch naar de waterkant toe.


 Het origineel van Joop naast de test exemplaren.

 Beide test exemplaren voorzien van splitringen en haken.


 Op een regenachtige middag in de vakantie zitten mijn kleine vismaatje en ik de regen weg te kijken. Binnen zitten wat een straf. Maar om kleddernat te worden nee, ook weer zo iets. Dan half in de middag klaart het op. Tenminste het stopt met regenen. Wat blijft is de wind en de bewolking. Twee ingrediënten die ik graag heb bij het vissen. Het duurt ook niet lang of mijn kleine vismaatje vraagt of we kunnen vissen. In de kast liggen dan nog steeds twee lepels. Lepels met een brandend verlangen om door het water gehaald te gaan worden. Ik stel dan mijn kleine man voor om deze lepels even snel te gaan testen en leg hem uit dat de tijd om te vissen beperkt is. Binnen vijf minuten staan we klaar om naar de waterkant te gaan gepakt en gezakt en met de twee home made lepels.


Aangekomen aan de waterkant moeten we echt zoeken naar open stukken water. Het groen viert hier hoogtij. Ik kan mijn niet herinneren dat het groen hier ooit zo hoog heeft gestaan. Vissen is hier bijna niet mogelijk. Gelukkig weet ik nog water omringt door bomen waar schaduw is. Hier groeien de waterplaten minder hard. Het is dan ook in dit water dat ik de lepel kan proberen. Ik had die dag mijn oude Ben Pont allround meegenomen. Een heerlijke glashengel gemaakt op een Hardy fibatube blank met daaronder mijn groene crack 100 voorzien van verse 18/00 Stilon nylon lijn.Dan de eerste worp vlak langs de kant en een meter of tien van mij vandaan. Meer is niet nodig. Ik wil weten hoe de lepel het doet. Altijd spannend om mee te maken. Je afvragend of al je arbeid vruchten geeft en je een goed stuk kunstaas heb gemaakt. Of dat je er nog aan moet sleutelen. Kunstaas moet voor mij een goede actie hebben. Een actie die door jarenlange ervaring van vissen en observeren in mijn hoofd zit. Ik kan mijn geluk dan ook niet op als ik begin met het binnen draaien van de lepel. Hij zwemt als een voorn. Wat een prachtige actie. Lichte schommelend en rustig uitslaand. Net een voorn die net onder de oppervlakte op zijn gemak naar een prooi in de wateroppervlakte zoekt. En ook de kleine man bevestigd dat de lepel net zwemt als een visje. Wohh, hier ben ik heel blij mee. Dan werp ik de lepel richting de overzijde van het water en vist hem langzaam terug. Wat is dat genieten. Dan in de midden van het water, als we allebei naar de actie van de lepel staan te kijken zien we op een paar meter van de lepel een streep door het water gaan. Een streep die in een lijn naar de lepel gaat. Ik hoor de kleine man nog net vragen. Wat is dat pap? Als de hengel al in een mooie bocht wordt getrokken en een kolk zich aftekent in het water, Hangen.De eerste snoek die niet van de lepel af kon blijven hangt aan de andere kant van de lijn. Een snoek die het er zelfs voor over had om de lepel over langere afstand te komen halen. Heerlijk, wat een dril. De snoek die flink door heeft dat hij zich vergist heeft gaat voor goud en tot twee keer toe moet de slip bijspringen. Naast mij staat de kleine man al klaar met het net. Hij staat nog net niet te springen van opwinding. En als de snoek dan klaar is scheppen we hem samen. De lepel zit prachtig voorin de bek van de snoek. En zonder al te veel moeite kunnen we de snoek onthaken en kan hij terug in zijn vertrouwde watertje.


 Net als het origineel een rode streep met stift aangebracht. Goeie lepel pap hoor ik de kleine man zeggen als we rustig verder lopen. En ik? ik loop te genieten. Te genieten van de lepel, de vis en boven al van de kleine man met wie ik dit alles kan delen en die zichtbaar geniet. Een stukje verder is het al weer snel raak en snoek nummer twee duikt vol overgave op de lepel. En wederom volgt een mooie dril het kan niet op.


 Na ook deze mooie snoek te hebben onthaakt besluit ik te wisselen en te kijken hoe het met het andere exemplaar van de lepels is gesteld.Nadat ook deze lepel voor de kant het water in gaat zie ik dat ook deze lepel dezelfde prachtige actie heeft als het andere exemplaar waar we al twee snoeken mee mochten vangen. Rustig lopen ik en mijn maatje vissend verder. Mijn maatje raakt van alles wat hij zojuist heeft meegemaakt niet uitgepraat. En dat daardoor de aandacht verslapt blijkt als een dikke snoek in de midden van de vijver waar we dan inmiddels zijn aangekomen naar de lepel duikt. En ik zie alleen de schim. Half luisterend naar mijn maatje en kijkend naar de lepel sla ik. Mis hoor ik naast mijn zeggen en lachend kijk ik hem aan. Inderdaad mis.

Als ik dan op mijn horloge kijk zie ik dat het langzaam tijd gaat worden om richting huis te lopen.  En zo gebeurt het dat we langzaam vissend weer terug lopen. Zo nu en dan nog een worp maken. Halverwege missen nog een snoekje. Maar ons kan dat al lang niet meer schelen. Vlak bij huis is het dan als nog raak en vangen we nog een snoek aan de zelf gemaakte Stikling lepel.

  De derde op de home made stikling.

 Met een voldaan gevoel komen we thuis. Mijn kleine vis maatje raakt niet uitgepraat. En ik? ik ben blij dat ik een super goede lepel heb mogen maken.Het is dan al avond als ik besluit om een kleinere versie van de stikling te maken. Na een avond flinke arbeid lukt het mij om deze lepel te verkleinen. Deze verkleinde versie weegt slecht 3 gram. Ideaal voor de 3 tot 5 grams spinhengel.

De andere dag loop ik al vroeg langs de waterkant met mijn vis maatje en hebben als missie het testen van het kleine lepeltje. Ook dit lepeltje heeft dezelfde mooie actie als zijn grotere broers. Het duurt ook niet lang voor de eerste rovers worden gehaakt baars. 

 De eerste aan de 3 grams stikling.

En niet te zuinig ook de ene na de andere word gevangen met het 3 grams home made Stikling lepeltje.


Het zijn geen grote baarzen maar het plezier is er zeker niet minder om.


 Als de tijd verstrijkt word het steeds warmer en in de volle zon vissen zonder windje is geen pretje te horen aan mijn maatje. Ik besluit dan ook dat het mooi is geweest en lopen we lekker naar huis voor een koele versnapering.Inmiddels heb ik ook de grootste maat stikling gemaakt en deze weegt slechts 7 gram. Deze heb ik even snel door het water gehaald voor ons huis. Ook deze heeft dezelfde prachtige actie als de twee kleinere versies. Als ik alles op een rijtje zet zijn er weer drie goede lepeltjes gemaakt voor de ultra lichte en lichte visserij.


  5 grams stikling lepels in koper, rvs en messing.


  Boven het origineel ooit van Kees Ketting geweest.

Lepels die ik zeker in de herfst en winter veel zal gaan inzetten. Ook ga ik nog kijken of ik enkele haken kan vinden die op de kleinere versies passen en daar mee testen.


              Inmiddels een mooi voorraadje gemaakt.
1 opmerking:

  1. Hoi John,

    Jaren geleden had je een bioscoopreclame van Grolsch: Vakmanschap is Meesterschap. Dat is hier ook van toepassing !

    Groeten,
    Raymond.

    BeantwoordenVerwijderen