maandag 15 juni 2015

Belgie aftma 5 en karperZaterdag rond 12 uur staat Raymond hier voor de deur. Niet om te vissen maar om naar België te rijden naar Sint-Lenaarts. Vandaag zijn we uitgenodigd voor de pre-opening van de winkel van Jan Bassez samen met alle Schreinerianen van de gelijknamige club. Jan Bassez welke de winkel van de firma Schreiner heeft overgenomen en volgens dat concept ook de hengels met bijbehorende spullen blijf maken en verkopen. John Schreiner blijft hem voorlopig nog bijstaan.

Het is 55 minuten later als Raymond en ik arriveren bij de nieuwe winkel. Beide hebben we zo iets van zijn we er nu al?. De rit is reuze meegevallen en het is makkelijk te vinden. Voor de winkel worden we hartelijk ontvangen door Jan en zijn vrouw Eva. Binnen in de winkel worden we verwend met koffie en gebak.Wat als eerste bij binnenkomst in het oog springt, zijn de o zo herkenbare toonbank en het hengelrek er naast. Inventaris uit de oude Schreiner winkel. Jan heeft een flinke verbouwing achter de rug en is nu bijna klaar. Een hele oude stal herbouwd met alle oude balken en wiggen. Prachtig. Wat opvalt, is dat Jan een zeer gedreven zeer sympathieke man is. Volgens zijn vrouw perfectionistisch. Wat ook aan de winkel te zien is. Een eigenschap welke zeer goed van pas komt als je Fairplay hengels moet bouwen. Ook zijn vrouw Eva is een heel aardige spontane vrouw. Ons verteld ze dat ze zijdelings ook mee gaat helpen in de winkel en dat ze de hengel foedralen gaat maken voor de nieuwe Fairplay hengels. Ons laat ze doorschemeren dat er net als vroeger buiten zwarte ook gekleurde foedralen gaan komen. Zo veel mogelijk aan de kleur van de wikkelingen van de hengels.

Jan BassezInmiddels zijn er al heel wat Schreinerianen gearriveerd. Vol bewondering bekijken ze net als wij de zaak en alle mooie Fairplay hengels. Onze gastheer en gastvrouw vertellen 100 uit. Jan verteld met veel enthousiasme over de hengels en sommige gaan van hand tot hand. Er wordt flink gezwiept met de hengels. Net een snoepwinkel.

 


Iedereen heeft het zichtbaar naar zijn zin. En onze gastheer en vrouw zorgen dat we niets te kort komen. Buiten frisdrank hebben ze ook gezorgd voor echte Belgische pinten die zich goed laten smaken. 


 Diverse schreinerianen hebben een hengel meegenomen voor service aan de bus. Ook ik zelf. Helaas kan Jan de mijne even niet maken er zat een klein tikje in. De andere worden wel gesteld. Jan legt uit dat alle spullen nog verder naar de winkel moeten komen en dat hij eind juli alles in de winkel heeft als hij officieel opent. Er wordt ook gelijk vastgesteld dat mijn nieuwe vliegenhengel een aftma 5 vliegenhengels is. Iets wat ik al dacht maar nu zeker bevestigd heb. Nu nog hem alleen nog inwijden.Aan alle leuke dingen komt een einde. En het is vier uur als wij afscheid nemen van Jan , Eva en de rest van de schreinerianen. Het is 5 uur als ik thuis binnen stapt. Het werd een hele gezellige middag waarin we veel hebben kunnen praten,zien en vast kunnen houden(hengels). Ik ben dan ook van mening dat Fairplay in goede handen is bij Jan en Eva Bassez. En ik hoop dat we in de toekomst nog lang mogen genieten van de fairplay hengels en al het moois er rondom heen. 

Het is zaterdagavond als ik het zelf voor elkaar krijg het tikje uit de bus van mijn vliegenhengel te halen. Hij zwiept weer als vanouds. Nu word de drang om hem te testen nog groter.

Het is dan inmiddels zondagochtend 10 uur. Het is hier een grote pyjama party. Iedereen lijkt geen haast te hebben deze ochtend in huize van Gameren. 

Na het uitlaten van onze Duitse herder krijg ik het om elf uur toch voor elkaar om even tot 12 uur te testen. De middag ben ik volgeboekt met klussen in en om huis en daar ga ik deze keer niet mee weg komen.


Vanuit het boek vliegvissen nieuwe stijl van Jan Schreiner ben ik te weten gekomen dat de aftma 5 vliegenhengel vergelijkbaar is aan een 12 grams spinhengel en aan een middelmaat karperhengel. Een hengel dus waar mee je dus van twee wallen kan eten en het vissen met deze hengel nog diverser maak. 

Je kan wat vliegen meenemen voor op de karper maar ook streamers voor op de snoek.  Beide doe ik ook. Niet met het idee iets te vangen maar meer met het idee hoe het hengeltje zich zal houden bij een snoek of karper.


Ik knoop aan de vliegenlijn een stuk van 2 meter 22/00 fluor carbon. Een lijn welke past bij het vermogen van deze hengel. Aan het uiteinde knoop ik een zalmeitje ook wel karperbol genoemd.


Aangekomen aan het water waarin ik wil vissen zie ik al een aantal penvissers op de karper vissen en twee met een drijvende korst. Ga je snoeken word er geroepen. Nee, karper roep ik terug. Beide staan me een beetje lacherig aan te kijken. 

Is het wat vraag ik ze. Beide schudde hun hoofd. Nee, je ziet ze wel maar bijten ho maar. Wel heel veel brasem. Brasem zoals ik zie nu vol op aan het paaien. Gevolgd door ja karper. Karper die zich te goed doet aan waarschijnlijk de eitjes en alles wat de paaiende brasems tijdens hun liefdesspel omhoog woelen. 

Rustig loop ik weg van dit geweld. Dan kom ik bij een slootje wat half is bedekt door een groene deksel, kroos. Net voordat ik bij de rand kom zie ik het kroos golven. Rustig blijf ik staan en kijk wie de dader(s) zijn. Dan zie ik ze, Karpers.Rustig werp ik mijn zalmeitje langs de kroosrand. Het eitje zinkt langzaam. Een donkere streep richting het eitje. Dan zie ik niets meer en hou van spanning mijn adem in. Mijn hart bonst in mijn keel van spanning. Dan gebeurt het mijn lijn loopt langzaam weg. Rustig en beheerst zet ik de haak. Hangen. 

Een brok dynamiet aan de andere kant van de lijn heeft nog niet door dat hij vast zit. Langzaam begint de vliegenlijn tussen mijn vingers op te raken en begint de hengel te buigen. Dan zie ik hem. Een prachtige karper gevolgd door drie soortgenoten die naast hem blijven zwemmen. 

Dan als of hij door een angel gestoken is heeft de karper door dat er iets niet klopt en gaat er vandoor. Het vliegenhengeltje gaat in een mooie progressieve bocht en het reeltje geeft lijn af. Na een mooie spannende dril die zeker niet langer duurde dan vijf minuten kan ik hem landen. Een prachtige karper.


 Gevangen op mijn nieuwe Fairplay aftma 5. Wat is dit gaaf. Na te zijn onthaakt gaat de karper snel terug naar zijn maatjes. 


 Op een wolk ga ik richting huis denkend aan het avontuur van zo even. Van snoek vissen is niet meer gekomen. Maar als je voor beide vissoort aas mee neem is ombouwen van karper naar snoek of andersom tijdens een vis sessie zo gebeurd en kan je je richten op beide vis soorten. Dit maakt het nog veel leuker. Mijn hengel is in ieder geval met deze mooie vis ingewijd. Ik hoop dat er nog vele mogen volgen….


Geen opmerkingen:

Een reactie posten