zondag 25 augustus 2013

bas streamer


Vanochtend werd ik wakker om negen uur. Veel later dan dat ik op had willen staan. Afgelopen week had ik zes ochtenddiensten gehad en was toch moeier dan ik had willen toe geven. De rest van het gezin zit nog in de vakantie modus en slaapt ook heerlijk uit. Het werd half elf toen ik hier de deur uit ging,gewapend met mijn BB1 en een sanborn spinnertje en de retro terrible tandem spinner. Een streamertje werd ook meegenomen. Een streamertje wat ik de naam Bas streamer had meegegeven. Genoemd naar het kleine mannetje wat we in juni verloren naar 4,5 maand zwangerschap en ik maakte in deze verdrietge periode. Niet zo maar een streamertje maar een heel speciale waar ondanks de moeilijke periode over na was gedacht.Ze verdwenen in een doosje om er vandaag pas weer uit te komen. Een nam ik er mee om te proberen.


Wie kent ze niet de jigs van weleer wit bokkenhaar op een rood loodkopje. Wat heb ik er veel baars aan gevangen. Vandaag de dag zie je ze nagenoeg niet meer,hoewel ik denk dat het nog steeds toppers zijn die  sommige dagen goed kunnen maken als er met ander aas niets word gevangen. Het streamertje moest een kruising worden tussen een jig en een streamer. Geschikt voor ondiep water,te vissen aan een ultra lichte hengel, langzaam zinkend,en een zweef momentje hebben als je hem tikt en daarna weer langzaam zinkt en te werpen zijn. Een uitdaging die ik in een moeilijke periode aanging, het resultaat werd het Bas streamertje. Het streamertje wat vandaag zijn doop zou krijgen.Het bas streamertje zou nog even moeten wachten voor hij aan de beurt was. eerst kwam de sanborn aan de beurt. wat heb ik de afgelopen tijd idioot veel gevangen met dit spinnertje. Nu ook weer na een paar worpen was het raak een kleine waterwolf had hem te pakken. wat zijn het toch verschrikkelijke rovers. De kleine waterwolf gaf mooi sport op de BB1 en mocht na onthaakt te zijn weer snel terug naar zijn vertrouwde omgeving.


De baars wilde niet,de wind stond precies verkeerd. Aan de overzijde van de plas zag ik ruizers en af en toe jagende baars. Dat kon ik niet aangooien met deze combinatie. Om verder te kunnen werpen  besloot ik de tandemspinner er aan te doen. ook toen lukte het me niet om een baars te vangen. Sterker nog mijn tweede vis van de ochtend was wederom een kleine waterwolf. en ik wilde toch echt baars vangen.


 Toen kwam de wissel. Ik besloot de Bas streamer te gaan testen. Ik bond hem aan een onderlijntje van zo een 30 centimeter fluoro carbon van 16/00. De eerste worp aardig ver ik gaf een klein tikje om op te starten en stond vrijwel direct een kromme hengel, en los. Weg schietende voorns en een dikke gouden rug die ik zag wegdraaien. Had ik een dikke ruizer even vals gehaakt? ik ging er wel van uit.
Het streamertje deed precies wat ik had gedacht en voldeed aan alle eisen die ik had gesteld. Blij met dit nieuwe stukje ultra licht aas. Dieper en trager te vissen als een spinner. En dat ie het deed bleek wel. De ene naar de andere baars melde zich op het Bas streamertje.

Het hield niet op en het werd een baarzen bal. Wat was dit gaaf,een totaal nieuw manier ultra licht vissen. Werpen,laten zinken rustige tikjes geven net als een jig,stoppen een zweef momentje en rustig laten zinken. De baarzen werden er gek van en vochten er zelfs om. Een wissel met de spinner zorgde er voor dat ik even niets ving. Raar????. Terug de Bas streamer er op en het baarzenbal ging gewoon weer verder.
Laat aan de waterkant betekend ook dat je korter kan vissen en het was nu bijna al weer kwart over twaalf. Snel richting huis eten. Nog even een worpje ,wat er toen gebeurde . Een school ruizers van baksteen formaat kwam aanzwemmen een school van een stuk of twintig stuks.Wat zie je toch veel met een poloroid bril zeg. Ik zag dat er vant de school vier ruizers op de bas streamer aan kwamen zwemmen. Een tikje omhoog,een zweef moment en patsss een dikke ruizer vol op de streamer. Ik stond haast te stuiteren. Een kromme BB1 en een spannende dril. Nu wist ik dus dat de ruizer welke ik eerder dacht vals gehaakt te hebben ook wel eens gewoon de bas streamer kon hebben gepakt. Na een spannende dril net toen ik hem wilde pakken schoot hij los. Zonde....maar voldaan ging ik verder naar huis. Baars en ruizers wat een gaaf stukje kunstaas is het nieuwe Bas streamertje.

2 opmerkingen:

  1. Wat een k#t bericht, John, Jolanda,kids veel sterkte.

    Dat de Bas streamer maar veel mooie vangsten mag opleveren,

    BeantwoordenVerwijderen